Barış Pınarı Harekatı ticari hayata da katkı sağladı

Suriye'nin, terörden arındırılan Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinden Türkiye'ye açılan sınır kapılarının tekrar aktif hale gelmesi sınırın iki tarafına da faydalı oldu

Haberler 10.10.2020 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Silahl Kuvvetlerince geçen yl 9 Ekimde balatlan Bar Pnar Harekat sayesinde Suriyenin Tel Abyad ve Rasulayn ehirlerinin terörden temizlenmesinin ardndan açlan gümrük kaplar, snrn iki tarafndaki ticaretin hareketlenmesine katk salad.

anlurfann Akçakale ilçesinin karsnda bulunan Tel Abyad ile Ceylanpnarn karsndaki Rasulayn ilçelerini birbirine balayan snr kaplar, corafi konumu ve akrabalk ilikileri dolaysyla iki ülke arasnda yllarca köprü görevi gördü.

Önemli konuma sahip iki snr kaps, Suriyede iç savan balad 2011 ylndan bu yana saysz çatmalara sahne olurken, birçok kez el deitirdi.

Son olarak eli kanl terör örgütü YPG/PKKnn kontrolüne geçen bölgeler, Bar Pnar Harekat ile teröristlerden arndrld.

Türkiyenin katklaryla hayatn normale döndüü Tel Abyad ve Rasulayn Türkiyeye balayan snr kaplar da tekrar aktif hale getirildi.

Kaplarn insani yardm ve ticari geçilere açlmasyla bölge ekonomisi canland.

- Ticaret bölgenin geleceini deitirdi

anlurfa Ticaret ve Sanayi Odas (UTSO) Bakan brahim Halil Peltek, AA muhabirine, daha önce anlurfadan Suriyeye ticaretin yüzde 500lere çktn söyledi.

Ancak ülkedeki iç sava sonras ticaretin zamanla sona erdiini ifade eden Peltek, Bar Pnar Harekat ile bölgenin teröristlerden temizlenmesiyle eski günlere dönü için bir umut yandn dile getirdi.

Bunun bölge ticaretine olumlu katk salayacan aktaran Peltek, snr kaplarnn açk olmasnn bölgede büyük bir sirkülasyon oluturacan ifade etti.

Peltek, ekonomik hareketliliin anlurfaya da katk salayacan anlatarak, u an karlkl alveriler oluyor, hem ürün alyoruz hem satyoruz. nallah ileride bunu daha da gelitireceiz. dedi.

Akçakale Belediye Bakan Mehmet Yalçnkaya da snr kapsnn açlmasnn kent ekonomisine büyük katk saladna iaret etti.

Kapda önemli bir hareketlilik yaandn vurgulayan Yalçnkaya, Günlük 200-250 araçlk ak olmaya balad. Bölgede güven var, ithalat ve ihracat var. Suriyede yaayan insanlarn ihtiyaçlar karlanyor. Bölgedeki insanlar bu ticaretten faydalanyor. Ticaret bölgenin geleceini deitirdi. nallah bu ticaret artarak davam eder. ifadelerini kulland.

- Kapnn açlmas etkisini göstermeye balad

Kent esnafndan Ömer Piirici ise yaklak 1 yl öncesine kadar, terör örgütünün elinde bulunan Tel Abyada yönelik ticaret yapma anslarnn olmadn aktard.

Bölgenin terörden temizlenmesinin ardndan gümrük kapsnn açlmasyla yava yava ticaretin hareketlenmeye baladn belirten, Piirici, Geçmi yllarda kapnn açk olmasnn bölge esnafna önemli katks oluyordu. Umarm bundan sonra da ticaret artar ve inallah eski günlerimize döneriz. diye konutu.

Esnaf Abdurrezzak Büyükaslan da bölgenin teröristlerden arndrlmasna çok sevindiklerini dile getirerek, Kapnn ticarete açlmasyla sevincimiz daha da artt. Snr ticaretinin açlmasnn esnaf memnun etti. Gümrük kapsnda ticaret yaplmas tüm bölgeye fayda salar. Kapnn eski günlerdeki gibi hem Türkiyedeki hem Suriyedeki insanlara ve esnafa katk salayacan umuyoruz. Kapnn açlmas etkisini göstermeye balad, bunun daha iyi olmasn temenni ediyoruz. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git