Barzani uyardı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani "Irak'ın siyasi alanda ve güvenlikte istikrara ihtiyacı var. Ülkedeki güvenlik ve istikrarın bozulmasıyla sorunlar ve krizler çözülmez"

Haberler 01.11.2019 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Bakan Neçirvan Barzani, Irakn siyasi istikrara ihtiyac olduunu belirterek, Ülkedeki güvenlik ve istikrarn bozulmasyla sorunlar ve krizler çözülmez. dedi.

Barzani, IKBY Avukatlar Sendikasnn Erbilde düzenlenen 6nc Kongresinde yapt konumada, Iraktaki gelimeler ve hükümet kart gösterilere ilikin açklamalarda bulundu.

Irakta hiçbir hükümetin bir ylda ülkedeki sorunlar çözemeyeceini belirten Barzani, Irakn siyasi alanda ve güvenlikte istikrara ihtiyac var. Ülkedeki güvenlik ve istikrarn bozulmasyla sorunlar ve krizler çözülmez. Irakta biriken sorunlar, geçmi hükümetlerin ülkeyi yanl ve kötü yönetmelerinden kaynaklanyor. diye konutu.

Barzani, Irakn ulusal çkarlarnn korunmas için tüm taraflarn i birliine ihtiyaç duyulduunu, sorunlarn diyalog ve müzakere yoluyla çözülebileceini vurgulad.

- Asl sorun anayasann göz ard edilmesi

Irakta gösterilerin ardndan gündeme gelen yeni anayasa hazrl konusuna da deinen Barzani, unlar söyledi:

Irakta mevcut anayasa, bölgedeki birçok ülkenin anayasasna göre çada olarak nitelendiriliyor. Ancak anayasa maddelerinin uygulanmamas bu durumu (gösterileri) tetikledi. Aslnda temel sorun anayasa deil, asl sorun anayasann göz ard edilmesidir.

- IKBYden Irak hükümetine destek

Barzani, halka daha iyi bir yaam sunabilen yeni bir anayasa hazrl önünde engel oluturmayacaklarn belirterek, Ancak eitsizlik yaratan, ülkenin demokrasi ve federal sistemine zarar veren ve halkn çkarlarna aykr olan bir anayasa göstericilerin talepleriyle uyumaz. Hazrlanacak yeni anayasa veya mevcut anayasada yaplacak deiiklikler içinde tüm bileenlerin haklar yer almal. ifadelerini kulland.

Neçirvan Barzani ayrca Irak hükümetinin reform ve sorunlarn çözümü için çkard kararlar desteklediklerini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git