Barzani'den 'sorunların anayasa çerçevesinde çözülmesi' açıklaması

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, Bağdat ile Erbil arasındaki tartışmalı bölgeler ve petrol gibi sorunların anayasa çerçevesinde çözülmesi gerektiğini söyledi.

Haberler 29.04.2019 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Barzani, Erbildeki IKBY ve Irak Ekonomi Komisyonu Toplantsnda yapt konumada, merkezi hükümet ve IKBYnin üst düzey heyetlerinin ilk defa Erbilde bir araya geldiini belirterek, Badat ve Erbil arasndaki sorunlarn anayasa ve diyalogla çözümüne inandklarn söyledi.

Barzani, Petrol, tartmal bölgeler ve ülkenin federal sistemini düzenleyen baz yasalardaki sorunlar anayasa çerçevesinde çözmek için çaba göstereceiz. ifadelerini kulland.

SORUNLARIN çÖZÜLMES

Her iki taraf arasndaki çifte gümrükleme sisteminin kaldrlmasn hatrlatan Barzani, Ortak gümrük tarifesi için yaplan anlama (Badat ile) ortak siyaset için önemli bir admdr. Bunun uygulamasnda baz sorunlar olabilir ancak i birlii içinde bu engelleri aarak çözüm bulunmas bizim görevimizdir. dedi.

Barzani, Irak Babakan Adil Abdulmehdinin, sorunlarn çözülmesi hususunda önemli rol oynadn kaydetti.

Irakta 2005 ylnda düzenlenen anayasann 140. maddesine göre, bata Kerkük vilayeti olmak üzere Musul, Salahaddin ve Diyala vilayetlerinin bir bölümü, Badat ve Erbil yönetimleri arasnda tartmal bölgeler kabul ediliyor.

Söz konusu madde, bölgelerin hangi tarafa ilhak edileceinin belirlenmesi için referanduma gidilmesini öngörüyor ancak referandum u anda kadar Irakn içinde bulunduu güvenlik durumu nedeniyle gerçekleemedi.

Ana Sayfaya Git