Barzaniye Ortak Uyarı

Türkiye-Irak-İran Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı'nın ardından kabul edilen ortak bildiride, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) planladığı referandumu düzenlemekten kaçınması konusunda uyarılarak "Referandumun Kürtlere ve IKBY'ye herhangi bir faydasının olmayacağının altını çizen bakanlar, bu bağlamda, eş güdüm içinde karşı tedbirler almayı göz önünde bulundurma hususunda mutabık kaldı." ifadeleri kullanıldı.

Haberler 22.09.2017 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birlemi Milletler 72. Genel Kurulu görümeleri için ABDnin New York kentinde bulunan Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, Türkiye-Irak-ran Dileri Bakanlar Üçlü Toplantsnda Irakl mevkida brahim Caferi ve ran Dileri Bakan Cevad Zarif ile bir araya geldi.

Toplantnn ardndan kabul edilen ortak bildiride, üç bakann Irak Kürt Bölgesel Yönetimindeki (IKBY) referandumu görütükleri kaydedildi.

Bildiride, Toplantda bakanlar, Irakn siyasi birlik ve toprak bütünlüü konusundaki kesin kararllklarn tekrar teyit etti. ifadesine yer verildi.

Bakanlarn, terör örgütü DEAa kar büyük bir zafer elde edilerek Ninova vilayetinin kurtarlmasn memnuniyetle karlad belirtilen bildiride, Irak halknn tamamnn DEAa kar savataki azim, taahhüt ve kararll vurguland.

Hala DEAn kontrolünde bulunan alanlarn kurtarlmasnn önemine odaklanlmas gerektii ifade edilen bildiride, Irakta kalc güvenlik ve istikrara ulalabilmesi için kurtarlan yerlerde de DEA sonras istikrarn salanmasnn ehemmiyetine dikkati çekildi.

ORTAK UYARI BLDRS

Bildiride, IKBYnin yapmay planlad referanduma ilikin unlar kaydedildi:

Bakanlar, IKBYnin 25 Eylül 2017de yapmay planlad ve Irakn DEAa kar çok zor elde ettii kazanmlar tehlikeye atan referanduma ilikin endielerini ifade etti. Üç bakan, IKBYnin yapmay planlad referandumun anayasaya aykr olmas ve bölgede bastrlmas zor yeni ihtilaflara yol açma riski tamas konusundaki kayglarn da belirtti. Türkiye, Irak ve ran dileri bakanlar, referanduma net bir biçimde kar olduklarn kaydetti. Bakanlar, IKBY liderliini referandumu düzenlemekten kaçnmas konusunda uyarmaya karar verdi. Referandumun Kürtlere ve IKBYye herhangi bir faydasnn olmayacann altn çizen bakanlar, bu balamda, e güdüm içinde kar tedbirler almay göz önünde bulundurma hususunda mutabk kald.

Badat ve Erbil arasndaki meselelerin tek çözümünün Irak anayasas çerçevesinde yapc diyalog yoluyla salanabilecei belirtilen bildiride, Bakanlar, bu gerginliin çözümü ve kontrol altna alnmas konusunda Türkiye ve rann desteinin önemine vurgu yapt. IKBYnin referandumu iptal etmesi konusunda ikna edilmesi için ortak uluslararas çabaya ihtiyaç duyulduunu tekrarladlar. Bu çerçevede, uluslararas topluma bu konuya müdahil olmaya devam etmesi çarsn yinelediler. ifadelerine yer verildi.

Ana Sayfaya Git