Barzani'ye para yok!

"Muhatabımız artık Erbil değil Bağdat" diyen Ankara, Barzani'nin para musluklarını kesmek için düğmeye bastı. Kukla devlet piyonlarına nakit akışı durduruldu.

Haberler 01.10.2017 - 08:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Barzaninin referandum karar sonras Türkiye, yaptrmlar bir bir devreye sokuyor. Uçu yasa ve Habur admlar ile birlikte Muhatabmz Badat diyen Ankara, bu kapsamda Erbile nakit akn da durdurdu. Erbile nakit ak, sadece Türkiye üzerinden yaplan ödemelerde kesildi. Bununla beraber Erbil yönetimiyle i yapan firmalarn ticari alverilerini engelleyen herhangi bir adm bulunmuyor. Erbile Haburdaki ticaretten aktarlan pay ise kesilemedi. Haburdan yaplan ticaretten Kuzey Irak Yönetimine aktarlan payn merkezi hükümete devri gündeme gelmiti. Ancak edinilen bilgiye göre Haburun karsndaki muhatap deimedii için, geçilerdeki ödemeler kapda Barzani memurlarna yaplmaya devam ediyor. Snr kaps çevresinde Irak güçleri ile Barzaniye bal Pemerge arasnda çatma riskine kar güvenlik önlemleri artrlrken, yine Türk askeri tarafndan bir süredir Pemerge güçlerine verilmekte olan askeri eitim programlar da tamamen durduruldu.

BAZI ZORLUKLAR VAR

Türkiyenin yaptrm kararlarn uygulamasnda, Kuzey Irakta i yapan ve buralarda Türklere ait iletmelerde çalan vatandalarnn bulunmas ve Iraka yönelik tüm sevkiyatlarda Türkiye snrlar boyunca tek muhatabn Erbil yönetimi olmas Türkiye açsndan yaptrm admlarn zorlatryor. Türkiye, kaplarn kapatmas halinde tüm Iraka yönelik sevkiyat kesileceinden alternatifler devreye girinceye kadar mevcut durumu kontrollü olarak muhafaza edecek. Halen bu zorluklar amak üzere neler yaplabileceine ilikin çalmalar sürüyor. Badat yönetimiyle ibirlii halinde çok da uzun olmayan bir süreçte Erbile yönelik her türlü yaptrmn peyderpey devreye sokulaca belirtiliyor.

PETROLDE LK ADIM

Tahran, ranl irketlerin Irak Kürt Bölgesel Yönetiminden çift yönlü petrol ürünü sevkiyatn geçici olarak yasaklad. Tasnim haber ajansnda yeralan açklamada Karayollar ve Ulatrma Kurumu tarafndan yaynlanan bir yönetmelikle IKBYde yaanan son gelimelerin ardndan rann IKBYden ve IKBYye petrol ürünleri sevkiyatn geçici olarak yasakland denildi. Irak Babakanlk Ofisi, Babakan Binali Yldrm ile Irak Babakan Haydar el badi arasnda önceki gün gerçekleen telefon görümesinde, Türkiyenin petrol ihracat konusunda sadece Badat yönetimini muhatap alacan duyurmutu. Ankara, Kerkükten Ceyhana ulaan petrol boru hattnda henüz kesintiye gitmedi.

BR REST DAHA

Irak bölecek kukla devlet ilan için korsan referandumdan vazgeçmeyen Mesud Barzani yönetimi, havalimanlarn ya da snr kaplarn Badat yönetimine teslim etmeyeceini açklad. Bu açklamaya Irak Savuma Bakanlndan cevap geldi. Bakanlktan yaplan yazl açklamada Irak güçleri, IKBYnin Türkiye ve rana açlan snr kaplarna doru hareket etmeyi planlyor. Snr kaplarnn merkezi yönetimin kontrolüne geçmesi komu ülke (Türkiye ve ran) ve ilgili taraflarla kooridinasyonlu ekilde yaplak. Söz konusu uygulamada hiçbir gecikme yok denildi.

Ana Sayfaya Git