Batı Şeria'yı bekleyen 'ilhak' tehlikesi

ABD'nin İsrail Büyükelçisi Friedman'ın "İsrail'in Batı Şeria'nın bazı bölümlerini kendi sınırlarına katma hakkı var" sözleri İsrail'e yakılan bir "yeşil ışık" olarak görülüyor.

Haberler 14.06.2019 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filistinli siyasi uzmanlar, ABDnin srail Büyükelçisi David Friedmann bu sözleri Yüzyln Anlamas olarak bilinen ABDnin Orta Doudaki bar plannn uygulanmas balamnda söylediinin altn çizerek, Bat eriaya yönelik ilhak tehlikesine dikkati çekti.

ABDli Büyükelçi Friedman, geçen günlerde New York Times gazetesine verdii söyleide, belirli koullar altnda, srailin Bat eriann tamam olmaz ama baz bölümlerini kendi snrlarna katma hakk var. demiti.

Filistin hükümeti, Friedmann açklamalarn knarken, Filistinli gruplar bu sözlerin Donald Trump yönetiminin sömürge zihniyetini yansttn ve Yüzyln Anlamasnn Arap ülkelerinin yardm ile Filistinlilere saldrmak ve srail için haksz tavizler elde etme esas üzerine kurulduunu belirtti.

ABDden yeil k

Siyasi analist Talal Avkel, Friedmann açklamalarn ABDnin sraile açk bir ekilde yeil k yakmas olarak nitelendirdi.

Avkel, ABDnin Filistinin haklar konusunda ortaya koyduklar sraili ve planlarn desteklemeye hazr olduunu gösteriyor. Friedmann açklamalar srailin admlar için bir balangç. lerleyen günlerde ABDdeki Yahudi lobisi araclyla bu karara destek toplamak için bir srail basksna ahitlik edeceiz. diye konutu.

ABD ve srailin bu plan dayatmak için adm atmaya devam ettiini aktaran Avkel, Yüzyln Anlamas yok, gerçeklerin dayatlmas plan var. Filistinliler, plan baarszl uratmadlar ve plan günden güne uygulanyor. ifadelerini kulland.

Avkel, plann balangcnn ABDnin Kudüsü srailin bakenti olarak tanmas ve Manama Konferansndaki mülteciler ve ekonomik bar meselesi olduunu dile getirdi.

Filistinlilerin iç sorunlarn çözerek ABD ve srailin planlar ile mücadele etmek için belirli bir stratejiye göre çalmalar gerektiini ifade eden Avkel, Filistinde iç uzla olmad sürece Filistinliler bu planla mücadele etmek için hazrlanamazlar. görüünü paylat.

Amaç Filistinin taleplerini minimize etmek

Bat eriadaki El-Halil Üniversitesi Siyaset Bilimi Öretim Üyesi Bilal ubeki de Friedmann söz konusu açklamalaryla ABDnin Bat eriann baz bölgelerinin sraile dahil edilmesini kabul etmesi için bir atmosfer yaratmay hedeflediini söyledi.

Friedmann sözlerinin ABDnin Filistin meselesinin çözümüne ilikin bak açsn ortaya koyduunu belirten ubeki, Mesele, Bat eriann sraile dahil edilmesi deil Filistin tarafnn taleplerini düürerek, isteklerini bakenti Dou Kudüste bamsz devlet kurmaktan Bat eriann sraile verilmemesine indirgemek. yorumunu yapt.

ubeki, Bat eriann sraile dahil edilmesinin Kudüsün srailin bakenti olarak tannmas ya da ABD büyükelçiliinin Kudüse tanmasndan daha tehlikeli olabileceini, bu durumun insanlarn hayatn dorudan etkileyeceini kaydetti.

srailin Bat eriadaki askeri hakimiyetini aktifletirerek Bat eriay fiili bir ekilde ilhak etmek için hazrlk yaptn söyleyen ubeki, Filistin tarafna bekle-gör siyasetiyle yetinmeyerek, siyasi donukluu harekete geçirmek için Filistinin taleplerinin çtasn yüksekte tutacak alternatif tezler hazrlamas çars yapt.

Friedman ABDnin gerçek politikasn açk etti

ABD Dileri Bakanl Sözcüsü Morgan Ortagus, dün düzenlendii basn toplantsnda, Bat eriadaki politikamzda deiiklik yok. ABD, Bat eriadaki yasa d Yahudi yerleim birimlerini tanmyor ve söz konusu yerleimleri, iki devletli çözüm sürecine aykr görüyor. ifadelerini kullanmt.

Nablustaki En-Necah Milli Üniversitesi letiim Bölümü Öretim Üyesi Ferid Ebu Duheyr ise Ortagusun açklamasna karn Friedmann sözlerinin ABDnin gerçek politikasn yanstabileceini söyledi.

Filistin tarafnn Washington yönetiminin izledii politikaya kar ABD ile ayn bak açsna sahip olmayan devletlere dayanmak dnda fazla bir kozunun kalmadn ifade eden Ebu Duheyr, Uluslararas Ceza Mahkemesine (UCM) ya da Birlemi Milletler Güvenlik Konseyine gitmek medyaya oynamaktan baka bir ey deil. ABDye kar bir karar alnmas pek olas deil, alnrsa da kat üzerinde kalr. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git