Belçika siyasetinde 'kamuda başörtüsü' tartışması

Cinsiyet eşitliğiyle ilgili enstitüye hükümet temsilcisi olarak atanan Fas kökenli başörtülü İhsane Haouach, "sosyal medyadaki tacizler ve ayrımcılığı" gerekçe göstererek istifa etti.

Haberler 14.07.2021 - 08:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Belçikada bir kamu enstitüsüne hükümet temsilcisi olarak atanan baörtülü hsane Haouach, internetteki tacizler ve cinsiyetçi ayrmcl gerekçe göstererek görevinden istifa etti. Hükümet ise kamuda baörtüsü olamayacan savunan siyasetçilere kar Haouachn arkasnda durdu.

Fas kökenli hsane Haouach, yaklak 2 ay önce Kadn Erkek Eitlii Enstitüsüne hükümet komiseri olarak atand. Bunun üzerine özellikle sosyal medyada hükümet kartlar, kamuda halkla temas içinde olan memurlarn dini simgeler tamasn yasaklayan yasay gerekçe göstererek atamaya kar çkt.

çok partili koalisyon hükümetinin Yeiller kanad tarafndan bu göreve getirilen Haouach ise atama kart kampanyann artmas üzerine hafta sonunda görevinden istifa etti.

Haouach, istifasnn ardndan kendisini internetteki tacislerden ve cinsiyetçi ayrmclktan korumak istediini, bu nedenle istifa ettiini belirtti. Haouach ayrca göreve getirildiinden beri kesintisiz kiisel saldrlarn hedefi olduunu açklad.

Belçika hükümetinden ise Haouach destekleyen açklamalar geldi. Belçika Babakan Alexander De Croo, Haouachn iyi eitimli ve salam bir öz geçmi sahibi olduunu söyledi.

hsane Haouachn atand pozisyonun memuriyet olmadn belirten De Croo, hükümetin bu atamayla federal yasalar çinemediini ifade etti.

Haouachn atanmasn isteyen hükümetteki Ecolo (Yeiller) Partisi de atamay savundu. Ecolo E Bakan Jean-Marc Nollet, Haouachn hükümet komiseri olarak göreve getirilmesinin hata olmadn vurgulad.

Partisinden Devlet Bakan olarak kabinede görev yapan Sarah Schlitzin atad Haouachn görev için yeterli kapasiteye sahip olduuna dikkati çeken Nollet, atamann 7 partili koalisyonda liberal görülü Reformist Hareket (MR) hariç tüm partiler tarafndan onaylandn hatrlatt.

Nollet, Bir hükümet komiseri olarak atamalarda gerekenler tarafszlk, kiinin görev için yeterli kapasiteye sahip olmas ve dürüstlük. Bunlar Haouachta olan özellikler. Bunlarn nasl giyindiimizle ilgisi yok. dedi.

Öte yandan, Belçika basn, Haouachn Müslüman Kardeler üyeleriyle temas ettiine dair devletin güvenlik birimlerinin raporu bulunduunu yazd. Haberlere göre, raporlarda Haouachn Müslüman Kardeler üyesi olmad ancak bu hareketten kiilerle görütüü belirtiliyor. Raporda, Haouachn, görütüü kiilerin Müslüman Kardeler üyesi olduunu bilip bilmedii konusunda kesinlik bulunmuyor. Houach ise Müslüman Kardeler ile ba olduunu reddetmiti.

Nollet, bu raporla ilgili olarak da MR partisinin gazetecilere bilerek yanl eyler yazdrd suçlamasnda bulundu.

Ana Sayfaya Git