"Beşşar Esed, babasının zulmünü sürdürüyor"

Suriye'de, Beşşar Esed rejimince cezaevlerinde yasa dışı tutulan, işkence gören ve Hafız Esed döneminde de aynı zulme maruz kaldıklarını anlattı.

Haberler 10.03.2018 - 10:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyede Hafz Esed ve olu Bear Esed dönemlerinde, cezaevlerinde yasa d tutulan, ikence gören kadnlar, yaadklar zulmü unutamyor.

Hafz Esed döneminde muhalif olduu için 9 yl hapis yatan Lama Anadani ile Bear Esed rejimi tarafndan tutuklanarak 6 ay ikence edilen Aide Hac Yusuf, bir dönem kader birlii yaptklar, ülkelerinde tutsak bulunan Suriyeli kadnlarn özgürlüe kavuaca günü umutla bekliyor.

Bir gecede hayatlar kararan kadnlardan sadece ikisi olan Yusuf ve Anadani, sndklar Türkiyede yaama tutunmaya çalyor. Kendi aclarn bir kenara brakan Yusuf ve Anadani, Suriyede tutuklu bulunan kadnlarn kurtuluu için mücadele ediyor.

Gaziantepte çeitli etkinliklere katlarak sosyal medya araclyla yaadklarn aktaran kadnlar, Suriyede yaanan aclar unutturmamaya çalyor.

Aide Hac Yusuf, AA muhabirine yapt açklamada, Humusta 6 ay cezaevinde kaldn belirterek bu ksa sürede bile çok büyük aclar çektiini söyledi. Hemire olduu için hapis yattn ifade eden Yusuf, Sebepsiz yere hapse atldm. Üzerimde onlarca ikence yöntemini denediler. dedi.

çok büyük aclara da ahit olduuna dikkati çeken Yusuf, öyle konutu:

çocuk yata denilecek genç kzlara acmadan tecavüz ettiler. Biz hiçbir ey yapamadk. Bana ve ablama türlü ikenceler yaptlar. Beni takasla serbest braktlar. Suriyede en zor ey kadn olmak. Aslnda en acs oradan çktktan sonra insanlar size yüzünü çeviriyor. Sanki biz suçluymu gibi davranyorlar. Toplumdan dlanyoruz. Kocam rejimi destekledii için 1,5 yl önce 3 çocuumu da alp Türkiyeye sndm. Oradaki kadnlar özelikle genç kzlar hiç unutmayacam. Biz onlarn sesi olmak için çabalyoruz. Onlar asla unutturmayacaz.

- 9 yl hapis yattm

Lama Anadani de Hafz Esed döneminde rejim muhalifi olduu için 9 yl hapis yattn belirterek o günden bu yana aclarn hiç deimediini söyledi.

Avukat olduu için kadn haklar konusunda çok hassas olduunu vurgulayan Anadani, 1981 ylnda hapse girdikten sonra 9 yl çkamadm. Yllarca dayak, ikence bitmedi. Elektrikli sandalyeye oturttular, adeta top gibi çevirerek dövdüler. dedi.

Bear Esed zamannda da eylemlere katldn anlatan Anadani, kadnlarn yaad aclar belgeleriyle kantladna iaret etti. Anadani, namusunu korumak için 4 yl önce Türkiyeye sndn aktararak unlar kaydetti:

Rejim hapishanedeki kadnlara türlü ikenceler ve tecavüz gerçekletiriyor. Oradaki kadnlar bir gün deil her gün ölüyor. çok sayda tutuklu kadn var. Bunlar unutmamal, dar çkarmalyz. Psikolojik olarak çok kötüler. Toplumdan dlanyorlar. Hapisten çktktan sonra da ac çekiyorlar. Ben 6 yldr eimden haber alamyorum. Bir kzmla beraber yaamaya çalyorum. Tek isteim kadnlarn özgürlüüne kavumas.

Ana Sayfaya Git