Beyrut Limanı, korkunç patlamanın tüm izlerini hala taşıyor

Liman ve çevresi, geçen hafta 2 bin 750 ton amonyum nitratın patlamasıyla meydana gelen felaketin ardından adeta bir savaş alanını andırıyor

Haberler 15.08.2020 - 01:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beyrut Liman, yaklak 10 gün önce 2 bin 750 ton amonyum nitratn yol açt korkunç patlamann tüm izlerini tayor.

Lübnan uzun süredir, yerel para biriminin dolar karsnda be kata varan deer kayb, ekonomik krizin yol açt protesto dalgas ve Hizbullah-srail arasndaki gerilimin trmanmas gibi konularla gündemdeydi.

Ülkenin en büyük nüfusa sahip, ticari ve sosyal metropolü ayn zamanda da bakenti Beyrutun limannda 4 Austosta bilinmeyen bir nedenle yangn çkt.

Beyrut sakinleri limandaki yangn cep telefonlaryla görüntülerken, meydana gelen ikinci bir patlama korkunç bir etkiye yol açt. Nükleer bombalarla ilikilendirilen patlama sonrasndaki mantar bulutu ve patlamann yol açt ok dalgas görüntülere yansd.

Bu patlama sonucu ykma urayan Akdenizin en büyük limanlarndan Beyrut Liman ülke ekonomisinin can damar saylyordu.

Lübnanl yetkililer, 6 yl boyunca bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratn Afrikada bir ülkeye sevk edilmek istenirken limanda infilak ettiini açklad. Patlama sonucunda Lübnann en önemli ticaret liman büyük bir harabeye dönütü.

- Lübnann bakentinin dünyaya açlan deniz kaps kapand

Beyrut Liman, dou Akdenizin en önemli limanlarndan biri ve Lübnann adeta deniz yoluyla dünyaya açlan kaps konumundayd.

Birlemi Milletler (BM) Ticaret ve Kalknma Konferansnn (UNCTAD) 2018de yaymlad Sevk Balant Hatt indeks raporuna göre, Beyrut Liman, sergiledii performans dolaysyla dünya genelinde 171 liman arasnda 38. sradayd.

Bölgesel düzeyde Orta Doudaki liman ülkeleri arasnda ayn indekste Beyrut Liman 6. srada bulunuyor. Raporda, hem bölgesel hem de dünya genelindeki sralamasyla limann performansnn ne kadar önemli olduuna dikkat çekiliyor.

Liman, jeostratejik konumu itibaryla Ürdün, Suudi Arabistan, Irak ve dier Körfez ülkelerinin Akdeniz ile balantsn salayan önemli limanlarn banda yer alyor.

Uzmanlar, limann yeniden inas için zaman ve büyük kaynak gerektiini ifade ediyor.

- Limann görüntüsü sava alann andryor

Beyrut Limannda patlamann olutuu noktada dev bir çukur açlrken, patlama merkezinin yaknndaki dev silolardan dökülen tahllar kaldrma çalmalar devam ediyor.

çevredeki depolar ve hangarlarn neredeyse tamamnn metal aksamlar parçalanm. Patlama merkezinin yaknndaki mahallelerdeki insanlar limandaki patlamada havaya uçan metal parçalarnn adeta arapnel gibi mahallelerine geldiini anlatyor.

Limann görüntüsü gerçekten ziyade adeta bir sava filmi platosunu andryor.

ABD merkezli bir düünce kuruluu, ülkedeki ekonomik krize ilave olan yeni tip koronavirüs salgnnn (Kovid-19) neden olduu ulusal ekonomideki yüzde 15 daralmann, limandaki patlama nedeniyle yüzde 24e çkabilecei uyarsn yapt.

Lübnan Ekonomi Bakanlnn paylat rakamlara göre, patlamann ülkede neden olduu zarar 15 milyar dolar at.

Ana Sayfaya Git