Biden, özel yetkili savcının sorularını yanıtladı

ABD Başkanı Joe Biden'ın, evinde ve ofisinde başkan yardımcısı olduğu dönemden kalma gizli belgeler bulunması sebebiyle özel yetkili savcı Robert Hur tarafından sorgulandığı bildirildi.

Haberler 10.10.2023 - 09:32 Son Güncelleme : 10.10.2023 - 09:53

Beyaz Saraydan yapılan yazılı açıklamada, Bidenın özel yetkili savcı Robert Hur tarafından yürütülen soruşturma kapsamında pazar ve pazartesi olmak üzere iki gün boyunca Beyaz Sarayda gönüllü olarak sorguya katıldığı belirtildi.

Beyaz Saray ve Bidenın soruşturmanın düzgün bir şekilde ilerlemesi için işbirliği yaptığı ifade edilen açıklamada, soruşturmanın şeffaflığını ve bütünlüğünü korumak için gerekli bilgi güncellemelerinin yapıldığı vurgulandı.

BİDENIN OFİSİ VE EVİNDEN çIKAN GİZLİ BELGELER

Bidenın danışmanlarından Richard Sauber, 9 Ocakta yaptığı açıklamada, Başkanın, Penn Biden Merkezindeki kişisel ofisinde 2 Kasım 2022de başkan yardımcılığı döneminden kalan gizli bilgiler içeren az sayıda belgenin bulunduğunu söylemişti.

Belgelerin, kilitli bir dolapta bulunduğunu belirten Sauber, belgeler bulunur bulunmaz Bidenın kişisel avukatlarının Beyaz Saray ve devletin ulusal arşivlerle ilgili kurumlarıyla iletişime geçtiğini açıklamıştı. 22 Ocakta da Başkanın Delawaredeki evinin garajında yeni gizli belgeler daha bulunduğu ortaya çıkmıştı.

Biden, ofisinden gizli belgeler çıktığını duyduğunda şaşırdığını söyleyerek belgelerin içeriği konusunda bilgi sahibi olmadığını kaydetmişti.

Bidenın Rehoboth Beachteki yazlık evi de aranmış ancak gizli belge bulunamamıştı.

Bidendan önce, FBI ajanlarının 8 Ağustos 2022de eski Başkan Donald Trumpın Palm Beachteki Mar-a-Lago malikanesinde yaptıkları aramada gizli belgelerin ortaya çıkması ülkede uzun süre tartışılmış ve Biden, Biri nasıl bu kadar sorumsuz olabilir? diyerek Trumpı eleştirmişti.

Kendi evi ve ofisinden gizli belgeler çıkınca Kongredeki Cumhuriyetçiler, Bidena yüklenmişti.

Ana Sayfaya Git