Bilinçli vuruluyor

İngiliz Telegraph gazetesinin haberinde, BM'nin İdlib'deki hastanelerin lokasyonlarını Rusya'ya bildirdiği, yine de Rusya ve Esed rejiminin bu hastaneleri vurduğuna dikkat çekildi. Suriye İnsan Hakları Ağı da Esed rejimi ve Rusya'nın 26 Nisan-24 Mayıs'ta 24 sağlık merkezini vurduğunu, bunlardan 6'sının BM'nin "koruma" listesinde yer aldığını duyurmuştu.

Haberler 01.06.2019 - 10:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birlemi Milletlerin (BM) dlibdeki hastanelerin lokasyonlarn Rusya ile paylat, ancak Bear Esed rejimi ve destekçisi Rusyann bu noktalar yine hedef ald belirtildi.

ngiliz Telegraph gazetesinin dünkü haberine göre, uluslararas tbbi yardm kurulular, saldrlar karsnda caydrclk tesis etmek ya da vurulmalar halinde BMnin niyet oluturmas için kolaylk salamak maksadyla dlibdeki hastanelerin lokasyonlarn paylayor.

BM ise bu bilgileri, çatmaszlk listesi olarak, dlibde hava saldrlar düzenleyen Rusya ile paylayor.

Ancak Rusya ve destekledii Bear Esed rejimi, yine de bu lokasyonlar hedef alyor.

Tbbi merkezlerin kasti hedef alnmasnn uluslararas hukuka göre sava suçu sayld vurgulanan haberde, bu listede yer alan ve vurulan lokasyonlardan birinin Etaribdeki doum hastanesi olduu belirtildi.

Haberde, kriz bölgelerinde tbbi hizmet salayan uluslararas kurulu MedGlobalin bakan Doktor Zahir Sahlulun u sözlerine yer verildi:

UYARILARA RAMEN

BM ile bilgileri paylamak, hastanelerin daha çok korunmasn salamad. Hastanelerin hedef alnmas riskini artrd.

Suriyeli Amerikan Medikal Topluluu (The Syrian American Medical Society-SAMS) yöneticilerinden Muhammed Katubun da (Bilgileri paylamann) Koruma olmasa da en azndan biraz sorumluluk getireceini, saldranlarn izlendiklerini bildikleri için iki kere düüneceini sanmtk. Ancak bu olmad. dedii kaydedildi.

Habere göre Katub, vurulan hastanelerin bilgisini BM ile paylasa da resmi bir yant alamad.

Haberde, BM nsani lerden Sorumlu Genel Sekreter Yardmcs Mark Lowcockun hafta bandaki bilgilendirmesinde, dlibdeki hastane saldrlarnn sorumlusunun kim olduunu belirtmemesine dikkat çekildi.

Suriye nsan Haklar A, önceki günkü raporunda, Esed rejimi ve Rusyann 26 Nisan-24 Mays tarihlerinde dlib Gerginlii Azaltma Bölgesindeki 24 salk merkezine toplam 29 saldr gerçekletirdiini bildirmiti.

Raporda, BM nsani ler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) salk merkezlerini korumak için kurduu mekanizmaya kaytl 6 salk merkezinin, rejim ve Rusyann saldrlarna maruz kald ifade edilmiti.

Ana Sayfaya Git