Biz iyi gün değil kara gün dostuyuz

Milli Savunma Bakanı Akar, Libya'da görevli Mehmetçik'e hitap ederek "Sıkıntıları gidermek için gece gündüz demeden karada, denizde ve havada her türlü gayreti gösterdik. Yapılan emekler bir noktaya geldi. Biz iyi gün değil kara gün dostuyuz." dedi.

Haberler 05.05.2021 - 02:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ankara

Milli Savunma Bakan Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Bakan Orgeneral Yaar Güler ile resmi ziyarette bulunduu Libyada görevli Mehmetçik ile bir araya geldi.

Libya Genelkurmay Bakan Orgeneral Muhammed El-Haddad, Bat Bölge Komutan Tümgeneral Usame Cuveyli ve Trablus Bölge Komutan Tümgeneral Abdülbaki Mervann da yer ald programda, Akar, personele hitap etti.

Akar, Türkiyenin, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann liderliinde kendi hak ve menfaatlerini savunmann yan sra dost ve karde ülkelerin hakl davalarnda da onlarn yanlarnda olmaya devam ettiini söyledi.

Türkiye ile Libyann ortak tarih ve deerlere sahip olduunu belirten Akar, bundan dolay Türk askerinin Libyadaki varlnn, kardelerinin hak ve hukukunu korumak ve onlara yardmc olmaktan kaynaklandn vurgulad.

Libyann Libyallara ait olduunu ve tek Libyadan yana olduklarn ifade eden Akar, sözlerini öyle sürdürdü:

Libyann egemenlii ve bamszl önemlidir. Biz buraya geldiimizde birtakm skntlar vard. Bu skntlar gidermek için gece gündüz demeden karada, denizde ve havada elimizden gelen her türlü gayreti gösterdik. Yaplan emekler bir noktaya geldi. Geldiimiz noktada önemli sonuçlar elde edildi. Burada silahl kuvvetlerin yaplanmas, tekilatnn modernize ve organize olmas için Türkiye ile birlikte Libyal kardelerimiz omuz omuza çalmalarn sürdürüyorlar.

Akar, Libya Genelkurmay Bakan Orgeneral El-Haddad, Bat Bölge Komutan Tümgeneral Cuveyli ve Trablus Bölge Komutan Tümgeneral Mervann bilgi ve tecrübeleri ile operasyonlarn baarsna büyük katk saladklarn vurgulayarak, El-Haddad, Cuveyli ve Mervan alklatt.

Gelecek dönemde yapacaklar daha çok iin bulunduunu, bu nedenle herhangi bir zafer sarholuuna ve rehavete kaplmadan ayn ekilde hassasiyetle çalmalarn sürdürülmesi gerektiini dile getiren Akar, unlar kaydetti:

2020ye kadar Libyada kimseler yoktu. Biz iyi gün deil, kara gün dostuyuz. Bu manada ortak tarihimize ve deerlerimize sadk kalarak, her türlü riski aldk, almaya da devam ediyoruz. Önemli olan birliimiz ve beraberliimiz, Libyann sulh ve sükuna kavumasdr, atekesin devamlldr. Bunun sonucu bar ve huzurun gerçeklemesidir. Burada Kara Harp Okulundaki masum 26 gencin katledilmesini, Tarhunadaki toplu mezarlar unutmadk, unutmayacaz. Dier taraftan hayatn bir an önce normallemesi, EYP ve maynlarn temizlenmesi bata olmak üzere, eitim, yardm ve danmanlk faaliyetleri dahil yapabileceimiz ne varsa bunlar inallah gerçekletireceiz. Karde belediye hizmetleri konusundaki desteklerimiz dahil. Bugüne kadar 10 bin civarnda Libyal kardeimize muayene ve tedavi hizmeti verildi. Bugüne kadar 4 bin 407 EYP tespit edildi. EYP nedeniyle 55 sivil hayatn kaybetti. Bunun tekerrür etmemesi için elimizden geleni yapmaya devam edeceiz.

Libyada Abdulhamid Dibeybenin Babakanlndaki Milli Birlik Hükümetinin esas olduunu, bu hükümetin desteklenmesi gerektiini belirten Akar, aralk aynda yaplacak seçimlere kadar Libyada sükunetin devam etmesi için gayret göstereceklerini aktard.

Komularmzla ilgili konularda üçüncü taraflar objektif olmal

Türkiyenin Libyadaki varlnn, Dou Akdenizdeki hak, alaka ve menfaatlerin korunmas bakmndan da hayati önemde olduuna dikkati çeken Akar, Libya ile deniz yetki anlamas dahilinde Dou Akdenizdeki faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Yunanistann bu anlamay geçersiz klma giriimleri beyhude çaba. Sorunlarn uluslararas hukuk, iyi komuluk, diyalog, barçl yöntemlerle çözülmesinden yanayz. ifadesini kulland.

Kbrsta denenmi ve baarsz olduu görülmü çözüm önerilerinin tekrar görüülmesinden hiçbir sonuç alnamayacann açk olduunu vurgulayan Akar, Kbrsta iki devletli yapnn artk tek çözüm olduunu belirtti.

Akar, Türkiyenin, kimsenin topranda, hak ve hukukunda gözü olmadnn altn çizerek, Uluslararas hukuk çerçevesinde tüm komularmzn egemenlik haklarna, toprak bütünlüüne sayglyz. Ancak hakkmz yedirmeyiz. Hiçbir oldubittiye izin vermeyiz. Bunu herkes idrak etmeli. deerlendirmesinde bulundu.

Kbrsta egemen ve bamsz bir Türk devleti vurgusu yapan Akar, Biz bar, huzur, diyalog, iyi komuluk ilikileri diyoruz. Buna karlk maalesef Yunanistan tarafnda devaml tahrik, kriz çkartma, saygszlk ve tehdit dili var. görüünü paylat.

Türkiyenin diyalogdan yana olduunu belirten Akar, Komularmzla ilgili konularda üçüncü taraflarn objektif olmalarn bekliyorum. Konulara, makul ve mantkl yaklamalarn bekliyorum. Herhangi bir ekilde Türkiye ile Yunanistan arasndaki problemlerin, AB ile problem, ABD ile problem ekline dönütürülmemesini kendilerine söylüyorum. Sonuç olarak, hakkmz çinetmeyeceiz. diye konutu.

Soykrm olarak nitelemek gaflettir, cehalettir ve yanltr

Pençe-imek ve Pençe-Yldrm operasyonlarnn 23 Nisanda balatldn anmsatan Akar, öyle devam etti:

Terör belasndan asil milletimizi kurtarmak için yaplmas gereken ne varsa hepsini yaptk, yapmaya devam ediyoruz. En son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar da devam edeceiz. u ana kadar 54 terörist etkisiz hale getirildi. Bütün maaralara, inlere girildi. En son dün biri bölge sorumlusu olmak üzere 7 terörist, bulunduklar maarada etkisiz hale getirildi. Bu mücadele devam edecek.

Türkiyenin, Suriyede de hayatn normale dönmesi için elinden gelen gayreti gösterdiini aktaran Akar, Teröristler oradaki bar ve huzuru bozma çabasnda. Onlara müsaade etmiyoruz. Her türlü karl veriyoruz. Türkiye sadece topraklarndaki 4 milyon Suriyeli kardeine bakmyor, Suriyenin kuzeyinde Silahl Kuvvetlerimizin kontrol ettii alandaki 5 milyon Suriyeli kardelerimizden de sorumlu. Onlarn salk, eitim, yol, su, elektrik gibi ihtiyaçlarn karlayp, oralarn normallemesi için gerekli gayretleri gösteriyor. dedi.

Azerbaycann Karaba özgürlüe kavuturduunu, orada huzuru ve sükunu saladn hatrlatan Akar, Biz de onlarn hakl davasnda yanlarnda olduk. Bundan sonra da sonuna kadar olmaya devam edeceiz. ifadesini kulland.

Hulusi Akar, 1915 olaylarna da deinerek, Yüzyllardr birlikte yaayan Türk ve Ermeni toplumlar arasnda 1915te yaanan baz olaylar soykrm olarak nitelemek gaflettir, cehalettir ve yanltr. Bara, huzura, iyi komuluk ilikilerine giden yolun da tahrip edilmesidir. Bu i tarihçilerin iidir. Herkes arivini açsn. Gerçekleri çarptmak hiçbir ekilde doru deildir, kabul de edilemez. Amerikallar, öncelikle milli arivlerindeki (NARA) bilgi ve belgeleri incelesinler. görüünü dile getirdi.

Bakan Akar, FETÖ ile mücadelelerinin de kararllkla sürdürüldüünü vurgulad.

TSK en az Kovid-19 vakas görülen silahl kuvvetlerden

Askeri birliklerde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelenin, kat ve sert tedbirlerle devam etmesi talimatn veren Akar, maske, mesafe ve temizlik ile alnan tedbirlere harfiyen uyulmasn istedi.

Türk Silahl Kuvvetlerinin dünyadaki ordular arasnda en az Kovid-19 vakas görülen silahl kuvvetlerden olduuna dikkati çeken Akar, bu konuda emei geçenlere teekkür etti.

Türk Silahl Kuvvetlerinin youn bir dönemden geçtiine iaret eden Akar, Türk Silahl Kuvvetleri akln ve bilimin nda, anayasa çerçevesinde, yasalar ve Cumhurbakanmzn direktifleri ve yasalar dorultusunda, sral amir ve komutanlarn emir ve komutasnda, milletinin emrinde, görevinin bandadr. Bundan kimsenin üphesi olmasn. Sultan Alparslandan Gazi Mustafa Kemal Atatürke kadar bugünlere, bu seviyelere gelmemizi salayan bütün devlet büyüklerimizi ve komutanlarmz saygyla ve ükranla anyorum. Libyal kardelerimiz dahil, bütün aziz ehitlerimizi saygyla anyorum. diye konutu.

Ana Sayfaya Git