BM açıkladı: Rusya savaş suçu işledi

BM Suriye Araştırma Komisyonu, Esed rejiminin Suriye'de sağlık kuruluşları ve sivil unsurları vurarak, Rusya Hava Kuvvetlerinin ise İdlib'de sivil alanlarda gelişigüzel saldırılar başlatarak savaş suçu işlediğini bildirildi.

Haberler 03.03.2020 - 10:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birlemi Milletler (BM) Uluslararas Bamsz Suriye Aratrma Komisyonu, Esed rejiminin Suriyede salk kurulular ve sivil unsurlar vurarak, Rusya Hava Kuvvetlerinin ise dlibde sivil alanlarda geliigüzel saldrlar balatarak sava suçu ilediini bildirdi.

Komisyonun 2019 temmuz ortas ile 2020 ocak sonunu kapsayan Suriyedeki insan haklar durumuna ilikin hazrlad 23 sayfalk raporu açkland.

Komisyon Bakan Paulo Sergio Pinheiro ve Komisyon üyesi Hanny Megallynin, BM Cenevre Ofisinde ortak basn toplantsnda duyurduu raporda, Bear Esed rejimi ve destekçilerinin saldrlarn sürdürdüü dlibdeki gelimeler ön plana çkt.

Raporda, Rusya Hava Kuvvetleri (dlibde) sivil alanlarda geliigüzel saldrlar balatarak sava suçu iledi. ifadesi kullanld.

Marrattünuman ilçesine 22 Temmuzda 2019da yaplan bir dizi hava saldrsnda sava uçaklarnn nüfusun youn olduu pazar yerini hedef ald belirtilen raporda, 16 Austos 2018de de dlibin güneyindeki Haas bölgesinde yerinden edilen sivillerin olduu bir yerin sava uçaklarnca vurulduu aktarld.

Raporda, elde edilen tüm veriler nda her iki saldrnn da Rusya tarafndan yapldna dair makul gerekçeler olduunun alt çizilerek, her iki saldrda da Rus Hava Kuvvetlerinin belirlenmi askeri hedeflere saldrmadna, aksine sivil unsurlarn vurulduuna iaret edildi.

- Rejim ve destekçileri de sava suçu iledi

Raporda, Esed rejimi ve destekçileri Suriyede salk kurulular ve sivil unsurlar vurarak defalarca sava suçu iledi. ifadesine de yer verildi.

Esed rejimi ve destekçilerinin dlib genelinde sivillere yönelik saldrlarnn tek tek örnekleriyle açkland raporda, sivillerin özellikle hedef alndna dikkat çekildi.

- YPG/PKK sivillerin insan haklarn ihlal etti

BM raporunda ayrca, Suriye Demokratik Güçlerinin (YPG/PKK) kontrolü altndaki bölgelerde çocuklar da dahil sivillerin haklar ihlal edildi. ifadesi kullanld.

Raporda, örgütün, 18 yandaki çocuklar savaç olarak kulland, pek çok sivilin ölümüne ve yaralanmasna neden olduunun da belgelendii bilgisi paylald ve terör örgütünün insan haklar ihlalleri sraland.

- Türkiyeye övgü

BM Uluslararas Bamsz Suriye Aratrma Komisyonu üyesi Megally, basn toplantsnda, Türkiyenin dlibde balatt Bahar Kalkan harekatna ilikin bir soru üzerine, Türkiye dlibde sivillerin zarar görmemesi için çok dikkatli davranyor. dedi.

Megally, Türkiyenin Suriyedeki dier harekatlarda da görüldüü üzere sivil kayplar yaanmamas için azami gayret gösterdiine vurgu yapt.

- Rapor, nsan Haklar Konseyine sunulacak

Rapordaki bilgiler, bölgede ve Cenevrede görgü tanklaryla yaplan 233 ikili görümeye dayandrld.

Komisyon ayrca raporun hazrlanmas için uydu görüntüsü, fotoraf, video ve tbbi kaytlar toplad, inceledi ve analiz etti. Ayrca hükümetler ve sivil toplum kurulularyla yaplan görümeler de raporun hazrlanmasnda etkili oldu.

BM Uluslararas Bamsz Suriye Aratrma Komisyonunun raporu, Cenevrede devam eden BM nsan Haklar Konseyinin 43üncü oturumuna 10 Martta sunulacak.

Ana Sayfaya Git