BM açıkladı İdlib perişan

"Aralarında Güvenlik Konseyi üyelerinin de olduğu ülkelerin kendi (DEAŞ'lı) vatandaşlarını alıp yargılamaları ve yeniden topluma entegre etmeleri her şeyden daha önemli hale geldi"

Haberler 16.11.2019 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birlemi Milletler (BM) nsani Yardmlardan Sorumlu Genel Sekreter Yardmcs Mark Lowcock, Suriyenin kuzey batsndaki dlib ve çevresine son iki günde 100den fazla hava saldrs düzenlendiini söyledi.

BM Güvenlik Konseyini Suriyedeki son gelimeler ve insani durum hakknda bilgilendiren Lowcock, dlibde son haftalarda artan hava saldrlarnn son derece endie verici olduuna dikkati çekti.

dlibin özellikle güneyi ile batsndaki hava ve kara saldrlarnda çok sayda sivil kayb ve yaralanmalarn olduunu belirten Lowcock, dlib ve çevresine son iki günde 100den fazla hava saldrs düzenlendi. dedi.

Lowcock, 4 ve 6 Kasmdaki saldrlarda ise 4 salk merkezinin zarar gördüüne iaret ederek, sivillerin sadece saldrlara deil bölgedeki terör örgütü Heyet Tahrir amn (HT) da basksna maruz kaldna dikkati çekti.

Suriyenin kuzey dousundaki gelimeleri de deerlendirerek, Türkiyenin ABD ve Rusya ile vard anlamalarn ardndan çatmalarn azaldn anlatan Lowcock, ancak Rasulayn ve Tel Abyad çevresinde çatmalarn sürdüünü aktard.

çatmalarn ilk gününde yerlerinden edilen 200 bine yakn kiiden birçounun ise evlerine geri dönmeye balad bilgisini veren Lowcock, Türkiye, insani operasyonlara destek verdi, zarar gören su tesisi ve güç kaynaklarn tamir için teknisyenler gönderdi. ifadesini kulland.

- Ülkelere Suriyedeki DEAl vatadandalarnz alp yarglayn çars

YPG/PKK kontrolündeki DEA savaçlarnn tutulduu Al Hol kampndaki duruma da deinen Lowcock, kampta aralarnda yabanc ülkelerin vatandalarnn da olduu 68 bin 600 kiinin tutulduunu dile getirdi.

Lowcock, Aralarnda Güvenlik Konseyi üyelerinin de olduu ülkelerin kendi vatandalarn alp yarglamalar ve yeniden topluma entegre etmeleri her eyden daha önemli hale geldi. diye konutu.

- Snr ötesi yardmlara imkan veren BMGK kararnn uzatlmas gerek

Suriyeye snr ötesi yardmlar yaplmasna 2014 ylndan beri olanak salayan karara da deinenen ve bu yl sonunda kararn yenilenmesinin kritik öneme sahip olduunu vurgulayan Lowcock, snr ötesi insani yardmlarn alternatifi olmadn ve Suriyede 4 milyon kiinin bu yardmlara muhtaç olduunu kaydetti.

Suriyeye snr ötesi yardmlarn, en fazla incelenen ve 4 ayr noktada aranan yardm konvoylar olduuna dikkati çeken Lowcock, yardmlarn 15 farkl ülkeden denetçilerin bulunduu BM Denetleme Mekanizmas tarafndan tek tek açlarak kontrol edildiini bildirdi.

Suriyeye snr ötesi yardmlara olanak salayan karar, yl sonunda sona eriyor ve yardmlarn devam edebilmesi için kararn BM Güvenlik Konseyinde uzatlmas gerekiyor.

Kararn yenilenmesine scak bakmayan Rusya, geçen yl çin ile veto hakkn kullanmayarak çekimser kalm ve karar yenilenebilmiti.

Ana Sayfaya Git