BM açıkladı: Libya'da anlaşma!

BM, Libyalı tarafların ülke genelinde kalıcı ateşkes için anlaşmaya vardığını duyurdu. Ateşkesin derhal yürürlüğe gireceğini bildirdi.

Haberler 24.10.2020 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birlemi Milletler (BM) Genel Sekreteri Libya Özel Temsilci Vekili Stephanie Williams, Libyada varlan kalc atekes anlamasnn gerei ülkedeki tüm paral askerlerin ve yabanc savaçlarn bugünden itibaren en fazla üç ay içinde tüm Libya topraklarndan karadan, havadan ve denizden ayrlacan bildirdi.

Cenevredeki 5+5 Ortak Askeri Komite toplantlarnn dördüncü turunda, Libya hükümeti ve ülkenin dousundaki gayrimeru güçlerin lideri darbeci Halife Hafter heyetleri (LNA) arasnda atekes anlamas imzaland. Atekese BM de ahit olarak imza att.

BM Genel Sekreteri Libya Özel Temsilci Vekili Williams, BM Cenevre Ofisinde anlamann detaylarna ilikin basn toplants düzenledi.

Libyal gazetecilerin de video konferans yöntemiyle katld basn toplantsnda Williams, Bugün Libya halk için güzel bir gün. Bu sabah saat 11.15te, BM Cenevre Ofisinde 5+5 5+5 Ortak Askeri Komite toplantlarnn Libyal iki delegasyonu, derhal geçerli olmak üzere ülke genelinde tam ve kalc bir atekes anlamas imzalad. dedi.

Williams, atekes anlamasnn BMnin himayesi altnda imzalandn ve BMnin de anlamaya ahit olarak imza attn belirtti.

Paral Askerler Ve Yabanc Savaçlar Üç Ay çinde Libyay Terkedecek

Bu anlamann ayrca BM Genel Sekreterinin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn nedeniyle yapt küresel atekes çarsna cevap nitelii tadn ifade eden Williams, öyle konutu:

Taraflar, cephedeki tüm askeri birliklerin ve silahl gruplarn kamplarna dönmeleri konusunda anlatlar. Buna, tüm paral askerlerin ve yabanc savaçlarn bugünden itibaren en fazla üç ay içinde tüm Libya topraklarndan, karadan, havadan ve denizden ayrlmas elik edecek. Atekes, BM tarafndan belirlenmi terörist gruplar için geçerli deil.

Anlamann yeni birleik hükümet görevlerini üstlenene kadar derhal yürürlüe gireceini belirten Williams, Libya içindeki eitimle ilgili tüm askeri anlamalar askya alnacak ve eitim ekipleri ülkeyi terk edecek.

Williams, anlamaya göre, ülkedeki baz bölgelerin askeri birimlerden ve silahl gruplardan temizlenmesini salayacak ve özel düzenlemeler önerecek ve uygulayacak ortak bir polis operasyon merkezi kurulacan aktard.

Taraflarn, 5+5 Ortak Askeri Komiteye bal olacak ortak snrl askeri kuvvet oluturmay da kabul ettiini açklayan Williams, Bugün, Trablustan Bingaziye ilk uçuun gerçekletirildiini ve bu iki ehir arasndaki düzenli seferlerin yeniden baladn not ediyorum. dedi.

5+5 Ortak Askeri Komite

leriye dönük yaplacak çok i var. diyen Williams, ülkede çatan Libyal kuvvetlerin cepheden çekilmesi, tüm paral asker ve yabanc savaçlarn Libyadan ayrlmasn salayacak alt komite çalmalarnn balatlmas adna gelecek haftalarda 5+5 Ortak Askeri Komiteyi yeniden toplayacan söyledi.

Williams, her iki heyetten 10 kiinin oluturduu Komite üyelerine, Libya Babakan Fayiz es-Serraca ve darbeci Haftere teekkür ederek Bugün burada baardklar i, büyük bir cesaret gerektiriyordu. Vatanseverliklerini, ülke sevgilerini ve tüm Libya halk için daha iyi ve daha barçl bir gelecek salamaya yardmc olabilecek bir anlamaya varmak için bir araya gelme konusundaki kararllklarn gösterdiler. deerlendirmesinde bulundu.

Uluslararas toplum da Libyadaki atekes anlamasna tam olarak sayg göstermeye ve destekleyerek üzerine düeni yapmaya davet eden Williams, Buna Libyann içilerine karmama ilkesine tam sayg ve Libyaya yönelik BM silah ambargosunun tam olarak uygulanmas dahildir. diye konutu.

ATEKES KALICI OLACAK MI?

Williams, ayrca Ras Lanuf ve Sidre petrol tesislerinin yakn gelecekte üretime devam etmeye hazr olacana dair iyi göstergeler olduunu söyledi.

AA muhabirinin, Libyada daha önce de ilan edilen atekes anlamalar baarsz kald. Hafter, ocak aynda atekes anlamasn imzalamadan Moskovadan ayrld. Atekes anlamasnn kalc olmas ve uygulanmasndan ne kadar eminsiniz? yimser olalm m? eklindeki sorusuna karlk Williams, anlamann Libya hükümeti ve Hafter heyetleri arasnda imzalandn anmsatt.

Son 9 yl, hatta öncesinde bile Libya tarihinin zorluklarla geçtiini anlatan Williams, Kötümserlerin kazanmasna izin vermeyelim. deerlendirmesinde bulundu.

Williamsn atekesin uygulanp uygulanmayacana ilikin yorum yapmamas dikkati çekti.

Ana Sayfaya Git