BM Gıda Programı: Ukrayna'daki kriz, dünyada 47 milyon kişiyi aç bırakabilir

Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı Dünya Gıda Programı (WFP), Rusya-Ukrayna savaşının yol açtığı gıda krizi nedeniyle dünyada 47 milyon kişinin şiddetli açlık çekebileceği uyarısında bulundu.

Haberler 20.04.2022 - 01:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cenevre

WFPnin internet sitesinde yaymlanan Ukrayna Savandan Ötürü Öngörülen iddetli Gda Güvensizlii balkl raporda, Rusya-Ukrayna savann, ktlk ve açln yaygn olduu ülkelerdeki insani duruma olas etkileri incelendi.

Raporda, savan küresel alanda dalgalanma etkisi yapmas öngörülerek Tahl ve enerji pazarnda beklenen küresel fiyat art, sava öncesinde asgari gda ihtiyacn karlayamayanlar zor durumda brakacak. ifadesi kullanld.

Bu kapsamda WFPnin 81 ülkede yapt aratrma sonucu gda güvensizliine dair iki senaryo çizdii, birinci senaryoya göre yl içinde dünyada 33 milyon kiinin sava nedeniyle iddetli açlk çekecei, ikinci senaryoya göre ise bu saynn 47 milyonu bulaca tahmin edildi.

Rusya-Ukrayna savandan önce de iddetli açlkla mücadele edenler dahil dünyada açlk çeken toplam kii saysnn bu yl 323 milyona yükselebilecei belirtildi.

Öte yandan BMnin Cenevre Ofisindeki basn toplantsnda konuan WFP Dou Afrika Bölge Direktörü Michael Dunford, Dou Afrikada mevsim yamurlarnn dördüncü kez üst üste beklenen oranda dümemesi halinde Etiyopya, Kenya ve Somalide milyonlarca ailenin kuraklktan olumsuz etkileneceini bildirdi.

Dou Afrikada kuraklk nedeniyle 20 milyon kii aç kalabilir

Dunford, bölgede yamur sezonuna bir ay kaldn hatrlatarak Yamur ve gda kaynaklar olmazsa 2022de bölgede kuraklk nedeniyle açlk çekecek kii says 14 milyondan 20 milyona çkabilir. dedi.

Kenyada halihazrda 3,1 milyon kiinin feci derecede gda güvensizlii altnda bulunduunu belirten Dunford, bu rakamn Etiyopyada 7,2 milyon, Somalide 6 milyonlara yükseldiini vurgulad.

Dunford, WFPnin bölgedeki gda güvensizliiyle mücadele kapsamnda ubat aynda talep ettii ba miktarnn sadece yüzde 4ünü alabildiklerini kaydetti ve Bu üç ülkede önümüzdeki 6 ay boyunca insani yardmlar artrabilmek için 473 milyon ABD dolarna ihtiyacmz var. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git