BM Güvenlik Konseyi'ne "harekete geç" çağrısı

Birleşmiş Milletler'in (BM) kurduğu Uluslararası Myanmar Bağımsız Araştırma Misyonu, Myanmar'ın Uluslararası Ceza Mahkamesi'nde (UCM) soykırım suçundan yargılanması için Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin harekete geçmesi çağrısında bulundu.

Haberler 28.08.2018 - 09:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Misyon Bakan Marzuki Darusman, Misyon üyeleri Christopher Sidoti ve Radhika Coomaraswamy ile beraber, Arakanl Müslümanlarn maruz kald katliamn 1. ylnda açklanan soykrm raporuna ilikin basn toplants düzenledi.

Myanmar Genelkurmay Bakan Min Aung Hlaing ile 5 ordusu generalinin soykrm suçundan dolay adalet karsna çkarlmas gerektiini vurgulayan Darusman, 23 Mart 2017de BM nsan Haklar Konseyi tarafndan kurulan Misyonun raporuna ilikin detaylar paylat.

Darusman, Myanmar (Tatmadaw) ordusundan pek çok rütbeli subayn, Myanmar polisinin ve dier güvenlik güçlerinin iledikleri soykrmlar, insanla kar suçlar ve sava suçlar nedeniyle UCMde veya yeni kurulucak uluslararas ceza mahkemesinde yarglanmas gerektiinin altn çizdi.

- Genelkurmay Bakanna derhal istifa et çars

BMnin ilk kez Arakanl Müslümanlara soykrm yapldn açklad raporun, Bangladee ve dier ülkelere kaçan 875 kurban ve görgü tannn ifadeleri, analiz edilmi belgeler, videolar, fotoraflar ve uydu görüntülerine göre hazrlandn aktaran Darusman, Arakanl Müslümanlar doumdan ölüme kadar ciddi sistematik ve kurumsallam zulüme maruz kalyor. ifadesini kulland.

Darusman, soykrm suçu ileyen Myanmarl yetkililerden hesap sorulmas ve cezalandrlmas gerektiini vurgulayarak, Myanmar ordusunun Genelkurmay Bakan Hlaingin de derhal görevinden istifa etmesi gerektiini söyledi.

Myanmar ordusunun insan yaam, onuru ve özgürlüünü hor görmesinin kabul edilemeyeceini diye getiren Darusman, ordunun iledii suçlarn sadece uluslararas hukuku ilgilendirmediine, tüm hak ihlallerinin gerek Myanmar halk gerekse de bütün insanlk için endie kayna olmas gerektiine iaret etti.

- BM Güvenlik Konseyine çar

Soykrm suçuna karan Myanmarl yetkilerin UCMde yarglanma sürecine ilikin soru üzerine Darusman, soykrma karan yetkililerin adalet önüne çkarlmasndaki sorumluluun BM Güvenlik Konseyinde olduuna dikkati çekti.

Darusman, Güvenlik Konseyine mesajmz Myanmar UCMye havale etmesidir. dedi.

Ayn soruya cevap veren Misyon üyesi Christopher Sidoti ise daha sert ifadeler kullanarak, unlar kaydetti:

BM ana tüzüüne göre, BM Güvenlik Konseyi uluslararas bar ve güvenlikten sorumlu. Bizim Güvenlik Konseyine mesajmz da sorumluluklarnn gereini yerine getirmesidir. çünkü bunu yapmak gibi bir zorunluunuz var.

- Suu çii ile görümedik

Darusman, baka bir soru üzerine, soykrm raporunda hükümetin ba olarak Arakan eyaletindeki olaylar engellemek için fiili ve ahlaki otoritesini kullanmamakla suçlanan Myanmar lideri Suu çii ile kendisinin dorudan veya dolayl bir iletiimi olmadn belirterek, Myanmar hükümetinin kendileriyle hiçbir ekilde ibirlii yapmadn aktard.

Komisyonun dier üyesi Radhika Coomaraswamy de toplantda yapt açklamada, Arakanl Müslümanlara yönelik ilenen soykrmn en büyük failinin Myanmar ordusu olduunu söyledi.

- Facebooka çar

Myanmar ordusu ve fanatik Budistlerin Arakanl Müslümanlara yönelik cinayet, tecavüz, ikence ve keyfi tutuklamalar dahil insan hakk ihlallerinin ortaya çkarlmas amacyla kurulan Misyonun bugün açklad raporda çarpc ifadelere yer verilmiti.

Raporda, Myanmar Genelkurmay Bakan Min Aung Hlaing ve pek çok generalinin Arakan eyaletinin kuzeyinde soykrm, ülkenin kuzeyindeki Kaçin ve an eyaletinde ise insanla kar suçlar ve sava suçlar nedeniyle aratrlmas ve haklarnda soruturma balatlarak cezalandrlmas istenmiti.

Raporda ayrca, Myanmardaki nefret söylemlerinin sosyal medya üzerinden yayld ve Facebookun daha hassas davranmas çarsnda bulunulmutu.

Ana Sayfaya Git