BM Musul'daki durumdan endişeli!

Birleşmiş Milletler (BM), terör örgütü DEAŞ'ın işgali altında bulunan Irak'ın Musul kentinin batısındaki insani koşullar ve 750 bin sivilin güvenliğine yönelik derin endişe duyulduğunu bildirdi.

Haberler 25.01.2017 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

BM nsan Haklar Yüksek Komiserlii Sözcüsü Ravina Shamdasani, BM Cenevre Ofisinde düzenlenen basn toplantsnda, son haftalarda Musulda Irak hükümetinin DEAtan kurtard bölgelerde DEAn bombardman, intihar saldrlar ve keskin nianclarnn ate açmas sonucu çok sayda sivilin öldürüldüüne dair ciddi bilgiler edindiklerini söyledi.

DEA, kontrol ettii bölgelerden kaçanlara veya kaçmay deneyenlere yönelik saldrlarn devam ettiriyor. diyen Sözcü Shamdasani, Musulun dousunda 13 Ocakta kaçmaya çalan bir anne ve olunun da DEA mensuplarnca ate açlarak öldürülmesini buna örnek gösterdi.

BM ENDELYM

Shamdasani, DEAn sivil halk kalkan olarak kullanmasndan dolay Musula yönelik hava saldrlar sonucunda da birçok sivilin yaamn yitirdiini vurgulayarak, DEAn igali altnda bulunan ve yaklak 750 bin kiinin yaad tahmin edilen Musulun batsndaki insani koullar ve sivil halkn güvenliine yönelik derin endie duyuyoruz. dedi.

Öte yandan BMnin Irak nsani ler Koordinatörü Lise Grande, yapt yazl açklamada, Musulun dousunun terör örgütü DEAtan geri alnmas sonucu sivillerin evlerini terk etmek zorunda kalmamasnn kendilerini rahatlattn ifade etti.

Grande, Musulun batsndan gelen haberlerin ise strap verici olduuna, BM kurulularnn bölgeye eriim salayamadna ve eldeki bütün delillerin bölgedeki durumun keskin bir ekilde bozulduuna iaret ettiine deinerek, Nehrin karsnda kalan ehrin bat kesiminde yaayan yüzbirlerce sivilin korunmasna yönelik her eyin yapldn umut ediyoruz. Onlarn (sivillerin) ar risk altnda olduunu biliyor ve yaamlarna dair endie duyuyoruz. deerlendirmesinde bulundu.

Dünyann Irakta DEAa kar sürdürülen askeri operasyona odaklandna dikkat çeken Grande, operasyon sonras da bölgede insani krizin devam edecei uyarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git