BM, Myanmar’da ordunun 11 köylüyü öldürüp cesetlerini yaktığını doğruladı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Sözcüsü Rupert Colville, Myanmar'daki ciddi insan hakları ihlallerinin endişe verici şekilde artmasından dolayı dehşete düştüklerini belirterek, ordunun, ülkenin kuzeybatısında bir köyde 5'i çocuk 11 köylüyü öldürdükten sonra yaktığını doğruladı.

Haberler 11.12.2021 - 01:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

BM nsan Haklar Yüksek Komiserlii (OHCHR) Sözcüsü Rupert Colville, Myanmardaki ciddi insan haklar ihlallerinin endie verici ekilde artmasndan dolay dehete dütüklerini belirterek, ordunun, ülkenin kuzeybatsnda bir köyde 5i çocuk 11 köylüyü öldürdükten sonra yaktn dorulad.

Colville, BM Cenevre Ofisinde düzenlenen haftalk basn toplantsnda, Myanmar ordusunun demokratik olarak seçilmi hükümeti devirmesinin ardndan geçen 10 ay akn sürede ülkede insan haklar ihlallerinin görülmemi ölçekte derinletiini aktard.

7 Aralkta Myanmar ordusunun bir biriminin, milis güçleri tarafndan Sagaing Bölgesinin Salingyi kasabasnda uzaktan kumandal bir patlaycyla pusuya düürüldüünün iddia edildiini belirten Colville, ordunun da karlk olarak Done Taw köyüne baskn düzenleyip 6 erkek ile en küçüü 14 yanda olan 5 çocuu tutukladn belirtti.

Colville, 11 erkek daha sonra bölgeden ate çktn gören köylüler tarafndan yanm halde bulundu. dedi.

Myanmardaki ciddi insan haklar ihlallerinin endie verici ekilde artmasndan dolay dehete dütüklerini belirten Colville, darbeden bu yana Myanmardaki askeri yönetimin lideri General Min Aung Hlaingn uluslararas hukuka olan sorumluluu kapsamnda kendi halkn koruma yükümlülüünü yerine getirmediini vurgulad.

Colville, Bunun sonucu olarak 1300den fazla insan hayatn kaybetti ve 10 bin 600 kii de alkonuldu. diye konutu.

Olay

Done Taw köyünde, askerlerce öldürüldükten sonra yakld iddia edilen kiilere ait görüntülerin sosyal medyada yaylmas üzerine tepkiler büyümütü.

Güvenlik kaygsndan dolay isminin verilmesini istemeyen bir görgü tan, 50 askerin 7 Aralkta yerel saatle 11.00da Done Taw köyüne ilerlediini ve kaçmay baaramayan 11 köylüyü yakaladn söylemiti.

Yakalanan 11 erkein elleri arkadan bal ekilde atee verildiini iddia eden görgü tan, söz konusu kiilerin askeri darbe kart silahl grup Halk Savunma Gücü (PDF) mensubu olmadn da belirtmiti.

Myanmardaki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020deki genel seçimlerde hile yapld iddialarnn ortaya atlmas ve ülkede siyasi gerilim yaanmasnn ardndan 1 ubatta yönetime el koymutu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dileri Bakan Aung San Suu çii bata olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltna alm ve 1 yllna olaanüstü hal ilan etmiti.

Myanmar ordusunun darbe kart protestocu ve isyanc gruplara silahl müdahalesi sonucu bugüne kadar yaklak 1000 kii hayatn kaybetti, binlerce gösterici gözaltna alnd.

Ülkede geni katlml gösteriler sürerken üst düzey hükmet yetkililerinin askeri mahkemede yarglanmalarna devam ediliyor.

Ana Sayfaya Git