BM: "Son aylarda İdlib bölgesinde 70'ten fazla hastanenin vurulması kaza olamaz"

Birleşmiş Milletler (BM), Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin saldırılarını sürdürdüğü İdlib'de "hastanelerin kasten hedef alınarak vurulmasının" kaza olamayacağını ve savaş suçu teşkil edebileceğini duyurdu.

Haberler 26.02.2020 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

BM nsan Haklar Yüksek Komiserlii Sözcüsü Rupert Colville, AA muhabirine yapt yapt açklamada, dlibde sivillere, sivil altyapya ve salk kurulularna yaplan saldrlarn her birinin ayr ayr ele alnmas gerektiini belirtti.

Esed rejimi ve destekçilerinin sivillere yönelik saldrlarna ilikin Colville, Sava suçlar her olayda bamsz olarak deerlendirilir. Suriye krizinde daha önce sava suçlarnn ilendiinden üphe yok. Muhtemelen kantlamas daha zor olan insanla kar suçlar da ilendi. ifadelerini kulland.

HASTANELERN VURULMASI KAZA DEL

Colville, isim vermeden rejim ve destekçilerinin dlibde hastanelere yapt saldrlara ilikin ise u açk bir gerçek ki bu kadar çok hastanenin vurulmas kaza olamaz. dedi.

Hastanelerin kimin vurduunun belirlenmesi için ciddi bir soruturma yaplmas gerektiini vurgulayan Colville, Hangi hastanenin vurulmasnn sava suçu tekil ettii, hangisinin kazayla olduunu söyleyebilmem mümkün deil. diye konutu.

Colville, uluslararas insancl hukuka göre sava ortamnda dahi orantllk, gereklilik ve sivillerin korunmas ilkesinin ana prensipler olduuna vurgu yaparak askeri bir noktann bombalanmas durumunda dahi sivillerin vurulmamas için her türlü önlemin alnmas gerektiinin altn çizdi.

Son dönemde dlib bölgesinde çok sayda hastanenin hedef alndna dikkati çeken Colville Son aylarda dlib bölgesinde 70ten fazla hastane vuruldu. Bunlarn kaza olmas imkansz. deerlendirmesinde bulundu.

Colville, baz hastanelerin vurulmasnn sava suçu tekil edebileceini, her hastaneye yaplan saldrlar için ayr ayr soruturma balatlmas çarsnda bulundu.

Sözcü Colville, dlibde sava suçu ilendiinin netletirilmesi için soruturma kapsamnda hastanelerin kasten vurulup vurulmadnn, gerekli önlemlerin alnp alnmadnn ve saldrlarn gerekli olup olmadnn ortaya çkarlmas gerektiini dile getirdi.

BACHELET DE SERT TEPK GÖSTERMT

BM nsan Haklar Yüksek Komiseri Michelle Bachelet de 18 ubatta yapt açklamada, Esed rejimi ve destekçilerinin saldrlarn sürdürdüü Suriyenin kuzeybatsndaki insani durumun dehet verici olduunu belirtmiti.

Bachelet, dondurucu soukta yaam mücadelesi veren kadn ve çocuklarn hedef alnmasnn zalimce olduunu vurgulamt.

Ana Sayfaya Git