Bm Soykırım Uygulanıyor

BM, Myanmar’da Arakanlı Müslümanlara soykırım uygulandığını açıkladı. Myanmar Genelkurmay Başkanı ve diğer generallerin sokyırım suçundan UCM'de yargı önüne çıkarılmasını isteyen BM, uluslararası topluma da yaptırım ve ambargo çağrısı yaptı.

Haberler 28.08.2018 - 09:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bilemi Milletler (BM) tarafndan kurulan Uluslararas Myanmar Bamsz Aratrma Misyonu, Myanmar ordusunun (Tatmadaw) Genelkurmay Bakan Min Aung Hlaingin de aralarnda bulunduu üst düzey ordu generallerinin Arakanl Müslümanlara yapt soykrm nedeniyle Uluslararas Ceza Mahkemesinde (UCM) yarglanmasn istedi.

BM nsan Haklar Konseyinin 23 Mart 2017de kurduu Misyon, yaklak 18 ay süren çalmalarnn ardndan elde ettii bulgulara ilikin hazrlad raporu, Myanmardaki Arakanl Müslümanlarn maruz kald katliamn 1. ylnda açklad.

Myanmar ordusu ve fanatik Budistlerin Arakanl Müslümanlara yönelik cinayet, tecavüz, ikence ve keyfi tutuklamalar dahil insan hakk ihlallerinin ortaya çkarlmas amacyla kurulan Misyonun raporunda çarpc ifadelere yer verildi.

Raporda, Myanmar Genelkurmay Bakan Min Aung Hlaing ve pek çok üst düzey ordu generalinin Arakan eyaletinin kuzeyinde soykrm, ülkenin kuzeyindeki Kaçin ve an eyaletinde ise insanla kar suçlar ve sava suçlar nedeniyle aratrlmas ve haklarnda soruturulma balatlmas istendi.

Arakanl Müslümanlarn, bata Myanmar ordusu ve dier güvenlik güçlerinin apaçk insan haklar ihlalleri ve istismarlarna urad vurgulanan raporda, tüm bu eylemlerin Uluslararas hukuka göre üphe götürmeyecek ekilde ar suçlar. olduunun alt çizildi.

Raporda, Askeri zorunluluklar, asla ayrm gözetmeksizin cinayetler ilenmesini, kadnlara toplu tecavüzü, çocuklara saldrlmasn ve köylerin tamamen yaklmasn hakl çkarmayacaktr. Bata Arakan eyaletindeki mevcut güvenlik tehditlerine bakldnda Myanmar ordusunun taktikleri, istikrarl ve ar ekilde orantsz olmutur. ifadeleri kullanld.

Arakan eyaletinde Müslümanlarn maruz kald mezalimlerin anlatld raporda, bölgedeki soykrmn dünyadaki dier soykrmlarla doall, ciddiyeti ve kapsam bakmndan benzerlikler gösterdiine iaret edildi.

Raporda, Genelkurmay Bakan Min Aung Hlaingin yan sra yardmcs General Soe Win bata olmak üzere pek çok generalin soykrm, insanla kar suçlar ve sava suçlar kapsamnda UCMde yarglanmas talep ediliyor.

Uluslararas Myanmar Bamsz Aratrma Misyonunun raporunda ayrca, soykrm ileyen ordu mensuplarna ilikin BMnin elinde uzun bir liste olduu, bu listenin imdilik sakl tutulaca ve Misyonun detayl raporunun 18 Eylülde BM nsan Haklar Konseyine sunulaca kaydedildi.

- Arakanl Müslümanlara etnik temizlik

BMye göre, 25 Austos 2017den sonra Arakandan kaçarak Bangladee snanlarn says 700 bini at. Uluslararas insan haklar kurulular, yaynladklar uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiini kantlad.

Arakanllarn topraklarna dönüü için Myanmar ve Banglade hükümetleri arasnda imzalanan anlama, yerinden edilenlerin durumlarn belgelendirmeleri mümkün olmad için uygulamada ilevsiz kalyor.

BM ve uluslararas insan haklar örgütleri, Arakanl Müslümanlara yönelik iddeti etnik temizlik ya da soykrm olarak adlandryor.

Uluslararas medya ve kurulularn Arakan eyaletine giriini ciddi oranda kstlayan Myanmar hükümeti, bugüne kadar Arakanl Müslümanlarn dönülerine ilikin verdii sözleri de yerine getirmedi.

Bangladee snan Arakanl Müslümanlar ve insan haklar örgütleri, gerekli güvenli ortam salanmadan bu kiilerin Myanmara dönmelerinin, yeni bir etnik temizlie yol açaca endiesi tayor.

Ana Sayfaya Git