BM, Tigray'daki mülteci kamplarına yeniden erişim sağladı

Birleşmiş Milletler, Etiyopya'nın kuzeyindeki Tigray bölgesindeki mülteci kamplarına erişim sağlandığını bildirdi.

Haberler 11.08.2021 - 01:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birlemi Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserlii (BMMYK) Sözcülerinden Boris Cheshirkov, BM Cenevre Ofisinde düzenlenen basn toplantsnda, BMMYK ve ortaklar, Etiyopyann Tigray bölgesindeki Eritreli mültecilerin kald Mai Aini ve Adi Harush kamplarna yeniden eriim salad. dedi.

Bölgedeki iddetli çatmalarn, 13 Temmuzdan bu yana BMMYK personelinin kamplara ulamasn engellediini anmsatan Cheshirkov, her iki kamptaki 23 bin mülteci için 5 Austostan itibaren acil ihtiyaç duyulan yardmlarn datmna yeniden balandn aktard.

Cheshirkov, bölgedeki 96 bin Eritreli mülteci ve yerinden edilmi yüz binlerce sivil için uluslararas topluma 164 milyon dolar fon salanmas çarsnda bulundu.

Tigrayda çatan tüm taraflara uluslararas insan haklar hukukuna sayg göstermesi çars yapan Cheshirkov, ayrca sivillerin her koulda korunmasn istedi.

BM, son haftalarda Tigraydaki mülteci kamplarna insani eriim çars yapyordu.

Etiyopya ordusu, Kasm 2020de Tigray Halk Kurtulu Cephesine (TPLF) kar balatlan operasyonda ksmi baar salasa da insani durumu gerekçe göstererek 28 Haziranda bölgenin bakenti Mekelleden çekilmiti.

Bir dönem Tigray eyaletini yöneten ve ülke siyasetinde etkin güç olan TPLF, Babakan Abiy Ahmedin 2018de baa gelmesinden sonra ülkenin en büyük etnik gruplar olan Amhara ve Oromolar iktidarda temsil eden partilerle siyasi çekime içine girmiti.

Ana Sayfaya Git