BM, UNRWA iddiaları için inceleme başlattı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) bazı personellerinin İsrail-Filistin arasındaki 7 Ekim olaylarına karıştığına yönelik iddiaların araştırılması için bağımsız inceleme grubu atadı.

Haberler 05.02.2024 - 20:11 Son Güncelleme : 05.02.2024 - 20:11

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, UNRWAya yönelik iddiaların ardından harekete geçti. BM tarafından yapılan yazılı açıklamada, Guterresin UNRWA personellerinin İsrail-Filistin arasındaki 7 Ekim olaylarına karıştığına yönelik iddiaları ve UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarininin iddialara yanıt vermek için yetkisi dahilinde her şeyi yapıp yapmadığının araştırılması için bağımsız inceleme grubu atadığı ifade edildi. İnceleme grubunun başında Fransanın eski Dışişleri Bakanı Catherine Colonnanın olacağı aktarılan açıklamada, grubun İsveçteki Raoul Wallenberg Enstitüsü, Norveçteki Chr. Michelsen Enstitüsü ve Danimarka İnsan Hakları Enstitüsü ile birlikte çalışacağı ifade edildi.

NİHAİ RAPORUN NİSANDA HAZIRLANMASI BEKLENİYOR

Grubun çalışmalarına 14 Şubattan itibaren başlayacağı belirtilen açıklamada, Mart 2024 sonunda Genel Sekretere bir ara rapor sunulması, nihai raporun ise Nisan 2024 sonunda tamamlanması beklenmektedir. Nihai rapor kamuoyuna açıklanacaktır denildi.

Grubun yapacağı incelemenin BM İç Gözetim Hizmetleri Ofisi (OIOS) tarafından 12 UNRWA personelinin 7 Ekim olaylarına karıştığına yönelik iddialara ilişkin olarak yürüttüğü soruşturmaya paralel olarak gerçekleşeceği belirtilen açıklamada, Bu iddiaları ortaya atan İsrail makamlarının işbirliği, soruşturmanın başarısı açısından kritik önem taşıyacaktır denildi.

BİRçOK ÜLKE UNRWAYA YARDIMLARI DURDURDU

Aralarında ABD, Avustralya, Kanada, Almanya, İngiltere, İsviçre, İtalya, Hollanda, Finlandiya, Fransa, Estonya, Avusturya, Japonya ve İsveçin bulunduğu ülkeler, 7 Ekim iddialarının ardından UNRWAya yaptıkları yardımları durdurma kararı almıştı.

Ana Sayfaya Git