BM uzmanlarından Kuzey Kore raporu

BM Yüksek Uzmanlar Panelinin BMGK'ye hazırladığı raporda, Kuzey Kore'deki nükleer ve füze faaliyetlerinin sürdüğü kaydedildi.

Haberler 13.03.2019 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birlemi Milletler (BM) uzmanlar, Kuzey Korenin nükleer ve füze programnn devam ettiini açklad.

BM Yüksek Düzeyli Uzmanlar Panelinin Birlemi Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) yönelik hazrlad, Associated Press tarafndan elde edilen 66 sayfalk raporda, Yongbyon nükleer kompleksinin aktif olduu ve uydu görüntülerinin, reaktörlerin su tahliye tesislerinin yaknnda kanallar kazldn ve yeni bir binann ina edildiini gösterdii belirtildi.

Raporun özet ksmnda, Kuzey Korenin nükleer ve füze programlarnn sürdüüne dikkat çekildi.

Uydu görüntülerinin ayn zamanda radyokimya laboratuvar ve ilgili buhar tesisinin olas faaliyetine iaret ettiinin belirtildii raporda, BM uzmanlar panelinin, ülkedeki uranyum younlatrma tesislerini ve maden sahalarn izlemeye devam ettii vurguland.

Raporda ayrca uzmanlarn, balistik füze faaliyet alanlarn aratrd, doruluunu onaylad ve raporlad ve Kuzey Kore tarafndan montaj, depolama ve test alanlarn ayr ayr yerlerde tutma yönünde tutarl bir eilim olduuna dair kant bulduu belirtildi.

- Kuzey Koreye yönelik yaptrmlarn olas ihlalleri aratrlyor

Raporda, BM uzmanlarnn, Kuzey Koreye yönelik yaptrmlarn olas ihlallerini, çinde iddia edilen gizli nükleer tedarik meselesinden, Suriyede silahlanma, ran, Libya ve Sudanla askeri i birliine kadar pek çok konuda 20ye yakn ülkede aratrd bildirildi.

Raporda, Kuzey Korede Rolls-Royce, Mercedes-Benz limuzinleri ve Lexus gibi lüks araçlarn görülmesi, lüks mallarn ülkeye satlmasn yasaklayan yaptrmla ilgili ihlalin örnekleri olarak ayrntl ekilde yer ald.

Öte yandan Kuzey Korenin finansal yaptrmlar delmek için finansal kurumlardan ve kripto para birimi borsalarndan fonlarn yasa d ekilde transferini zorlamak üzere siber saldrlar kullanma eiliminde olduunun alt çizildi.

Amerikal uzmanlar geçen hafta, Kuzey Korenin, ABD Bakan Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasnda geçen yl yaplan ilk zirvede varlan mutabakatn ardndan sökümüne balad füze deneme sahasnda normal faaliyetlere döndüünü iddia etmiti.

ABD merkezli North 38 internet sitesi, 6 Martta alnan uydu görüntülerinin, frlatma rampasn ve roket motoru deneme sahasn yeniden ina etmek için balatlan inaatn ardndan Tongchang-rideki Sohae uydu frlatma istasyonunun normal faaliyet durumuna döndüünü gösterdiini aktarmt.

Güney Kore Ulusal stihbarat Servisi Direktörü Suh Hoon da geçen hafta sal günü, bir grup parlamentere verdii özel brifingde, Kuzey Korenin geçen yl kapatmay taahhüt ettii Tongchang-ri füze frlatma tesisine yeni yaplar eklediini belirtmiti.

Ana Sayfaya Git