BM'den İsrail'e "aşırı güç" tepkisi

BM, İsrail'in geçen cuma günü Gazze sınırında yürüyüş yapan onbinlerce silahsız Filistinliye karşı "aşırı güç" kullandığına dair "güçlü bulgulara" ulaşıldığını duyurdu.

Haberler 07.04.2018 - 10:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CENEVRE - Birlemi Milletler (BM), srailin geçen cuma günü Gazze snrnda yürüyü yapan onbinlerce silahsz Filistinliye kar ar güç kullandna dair güçlü bulgulara ulaldn bildirdi.

BM nsan Haklar Yüksek Komiserlii Sözcüsü Liz Throssell, örgütün Cenevre Ofisinde düzenledii basn toplantsnda, Filistinlilerin geçen cuma Gazze snrnda on binlerin katlmyla düzenledikleri ve 22 sivilin ehit edildii, binden fazla kiinin yaraland barçl Büyük Dönü Yürüyüü ile ilgili açklamalarda bulundu.

Yürüyüte, srail güvenlik güçlerinin onbinlerce silahsz Filistinliye kar ar güç kullandna dair güçlü bulgulara ulaldn aktaran Throssell, Bugün ve gelecek haftalardaki gösteriler srasnda daha fazla iddetin yaanmasndan ciddi biçimde endie duyuyoruz. uyarsnda bulundu.

Throssell, srail makamlarnn açklamalarnn aksine, Filistinli silahsz göstericilerin tam donanml srail güvenlik güçlerine ciddi bir tehdit unsuru oluturmadnn altn çizdi.

srail güvenlik güçlerini uluslararas insan haklar hukukuna, barçl toplanma ve ifade özgürlüüne uymaya davet eden Throssell, Uluslararas insan haklar hukuku uyarnca, ateli silahlar, son çare olarak, ar bir gereklilik durumunda ve yakn bir ölüm tehdidine veya ciddi yaralanma riskine karlk olarak kullanlabilir. diye konutu.

srail Cenevre Sözlemesini ihlal ediyor

sraile protestoculara kar ar güç kullanlmadndan emin olmas yönündeki yükümlülüklerini hatrlatyoruz. ifadesini kullanan Throssell, srailin Dördüncü Cenevre Sözlemesini ar ekilde ihlal ettiini vurgulad.

1949 ylnda imzalanan ve 1950 ylnda yürürlüe giren Dördüncü Cenevre Sözlemesi, sava bölgelerinde ve igal altnda yaayan sivilleri korumay taahhüt ediyor. srail ise Dördüncü Cenevre Sözlemesini imzalamasna ramen henüz yasal olarak sözlemeyi onaylamad.

Bat eria ve Dou Kudüste ele geçirdii bölgeleri igal altnda deil, tartmal olarak nitelendiren srail, Filistinlilere yönelik ihlallerinin, ina ettii Yahudi yerleim yerlerinin yasa d olmadn ve sözlemeyi ihlal etmediini öne sürüyor. Filistin ise sözlemeye 2 Nisan 2014 itibaryla taraf olduunu açklamt.

Geçen hafta ne olmutu?

Filistinliler, Toprak Gününün 42nci yl dönümü kapsamnda geçen cuma gününden bu yana abluka altndaki Gazze eridinin srail snrnda barçl eylemler düzenliyor. srail askerleri ise sürgün edildikleri topraklarna geri dönmeyi ve 2006dan beri Gazzeye uygulanan hukuksuz ablukann kaldrlmasn talep eden sivil halkn üzerine gerçek mermilerle ate açyor.

Gösterilerin balad ilk günden bu yana 22 Filistinli ehit oldu, bin 500den fazlas yaraland.

Ana Sayfaya Git