"Bu, Almanya tarihinde kara bir lekedir"

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün işlediği cinayetleri ''Almanya tarihinde çok kara bir leke'' olarak niteledi ve "Biz birçok şey yaptık ancak ben yapmaya devam edeceğim. O nedenle bunu kapanmayan bir konu olarak niteliyorum." dedi.

Haberler 21.07.2018 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkel, Federal Basn Merkezinde düzenlenen geleneksel yaz dönemi basn toplantsnda Münih Eyalet Yüksek Mahkemesinde tamamlanan NSU davasna ilikin görülerinin sorulmas üzerine gerekli cezalarn verildiini ancak konunun kapanmayacan söyledi.

NSUnun ortaya çkmasnn ardndan güvenlik birimlerinin çalma yöntemlerinde deiiklie gidildiini aktaran Merkel, Biz birçok ey yaptk ancak ben yapmaya devam edeceim. O nedenle bunu kapanmayan bir konu olarak niteliyorum. dedi.

Merkel, temel sorunun ilgili birimlerin teröristlerin yaptklarn önceden haber alamamas olduuna dikkati çekerek, O nedenle bu, Almanya tarihinde çok kara bir lekedir. diye konutu.

NSU tarafndan öldürülenlerin yaknlarnn toplumda NSU tartmasnn devam etmesini istemeye haklar olduunu dile getiren Merkel, ailelerin duygusal durumunu anladn ve dava sürecinin acy ortadan kaldrp her eyi daha güzel yapmayacan vurgulad.

Görevim, tüm olaylarn aydnlatlmas için güvenlik birimlerinin koordineli çalmasn salamak. diyen Merkel, güvenlik birimlerinin böyle bir olayn yeniden yaanmamas için çalmalarn sürdüreceini kaydetti.

Yaanan kötü tecrübeden gerekli derslerin çkarldn savunan Merkel, sürecin kapanmadn ve devam edeceini yineledi.

NSU Davas

Almanyada 2000-2007 yllar arasnda 8i Türk 10 kiiyi öldürmek, 2 bombal saldr ve 15 banka soygunu düzenlemekle suçlanan NSU terör örgütü, 4 Kasm 2011de tesadüf sonucu ortaya çkmt. NSU üyelerinden Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, 4 Kasm 2011de bir banka soygununun ardndan saklandklar karavanda ölü bulunmu ve intihar ettikleri öne sürülmütü.

NSU üyelerinin son kullandklar hücre evini atee verdikten birkaç gün sonra polise teslim olan Beate Zschaepe, NSU terör örgütü üyesi olduu iddiasyla yarglanmt. Münih Eyalet Yüksek Mahkemesinde 2013ten bu yana görülen dava 11 Temmuzda sonuçlanm ve Zschaepe ömür boyu hapse mahkum edilmiti.

Ana Sayfaya Git