Bu nasıl bir müslümanlık?

Suudi Arabistan merkezli Dünya Müslüman Birliği, Müslümanları azınlıkta oldukları ülkelerin uygulamalarına ses çıkarmamaya, yasalarına uymaya çağırıyor

Haberler 26.10.2020 - 00:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünya genelinde Müslüman toplumlar, Fransada slamn ve Müslümanlarn açkça hedef gösterilmesine ve hakarete uramasna tepki gösterirken; Suudi Arabistan, Fransa Cumhurbakan Emmanuel Macronun slamc ayrlkç fikirler ile mücadelesine desteini duyurmaktan çekinmiyor.

Fransa Cumhurbakan Macronun 2 Ekimde, slamc ayrlkç fikirlerle mücadele ad altnda Cumhuriyetin orta olmas için slamn yaplandrlmas gerekiyor eklindeki açklamalarnn yan sra Fransadaki Müslümanlarn ayrlkç fikirleri savunan bir ideolojilerinin bulunduu ve bu kiilerin kendi yasalarn, Fransann yasalarndan üstün gördüüne yönelik iddialar tüm slam aleminde tepki çekerken, Suudi Arabistanda karlk buldu.

MÜSLÜMANLAR, BULUNDUKLARI ÜLKELERN YASALARINI SORGULAMASIN

Suudi Arabistan merkezli Dünya slam Birlii (Rabta) Genel Sekreteri Muhammed bin Abdulkerim el-sa, Macronun açklamalarndan yaklak 10 gün sonra Suudi televizyonu MBCye verdii mülakatta, Müslümanlar aznlkta olduklar ülkelerin uygulamalarna ses çkarmamaya, yasalarna uymaya çard.

Veliaht Prens Muhammed bin Selmana yaknlyla tannan ve dini konulardaki danmanlarndan olan el-sa, Müslümanlardan bulunduklar ülkelerin uygulamalarn, yasalarn ve kurumlarn sorgulamamalarn isteyerek, bu uygulamalarn yasa ve kurumlarn ülkenin güvenlik ve istikrarn temin ettiini, sosyal uyumu güçlendirdiini ileri sürdü.

El-sa, bu ülkelerde yaayan Müslümanlara, dini ibadetlerini yasal çerçevelere sayg duyarak yerine getirmesini tavsiye ederken, dardan gelen imamlarn kendi kültürlerini dinin parças gibi gördüü iddiasyla, görev yaptklar ülkelerde yetimesi gerektiini savundu.

FRANSIZ YETKLLERE TAM GÜVEN

Rabtann resmi Twitter hesabnda, ayrlkçlk etiketiyle çok sayda mesaj ve açklama paylald.

Açklamalarda, el-sann tüm iddet ve arclk ekillerini sonlandrmak için gerekli çabalar göstereceklerine dair Fransz yetkililere tam güvenini bildirmesiyle, Fransz milletinin, güvenlik ve istikrarna zarar verebilecek her eye kar birleerek gücünü göstermesi ifadeleri dikkati çekti.

Rabta Genel Sekreterinin, ayrlkçln kapal bir akl, kalp ve gözlerin sonucu olduu ile Rabtann daha barçl bir dünya için açk olmay ve inançlar aras diyalou tevik ettii yönündeki mesajlar da Fransz hükümetinin, slam hedefe koyduu ayrlkç fikirlerle mücadele programna destek olarak yorumland.

El-sa, 2019da Fransaya yapt ziyarette, slam Peygamberi Hz. Muhammede hakaret içerikli karikatürler yaymlayan hiciv dergisi Charlie Hebdonun merkezini gezmek istemi, provokasyon olarak görülecei gerekçesiyle talebi reddedilmiti.

Ana Sayfaya Git