Cami kapattılar

Danıştay, Marsilya İdari Mahkemesinin bir camiyi 6 aylığına kapatma kararına onay verdi.

Haberler 01.02.2018 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fransada Dantay, Marsilya dari Mahkemesinin kentteki Es-Sunna adl camiyi geçici süreliine kapatma kararn onad.

Dantaydan yaplan yazl açklamada, ülkenin güneyindeki Marsilyada Es-Sunna adl caminin 6 aylna kapatlmasna ilikin alnan kararn onayland belirtildi.

Açklamada, cami cemaatinin radikal bir dini anlay savunduu ve özellikle de gençlerin bundan etkilendii ifadesi kullanlarak, cemaatten en az 5 kiinin Suriye ve Irak bölgesine gittii kaydedildi.

Marsilya dari Mahkemesi, Bölge Valisi Pierre Dartoutun talebi üzerine, 16 Aralk 2017de din görevlisinin radikal ideolojiyi, ayrmcl ve iddeti tevik ettiine hükmederek camiyi 6 aylna kapatma karar vermiti.

CAM KAPATMA KARARI

Es-Sunna Camisi Dernei, idari mahkemenin kararnn iptal edilmesi için Dantaya bavurmutu.

Fransz basnnda yer alan haberlere göre, Es-Sunna Camisi Derneinin avukat Philippe Perollier, mahkemede ayrmcla ve iddete tevik ettii öne sürülen cuma hutbelerinin 2013 ylna ait olduunu ve bu yüzden verilen kapatma kararn artc bulduunu ifade etmiti.

Ülkede 13 Kasm 2015te 130 kiinin ölümüne yol açan terör saldrlarndan sonra ilan edilen Olaanüstü Hal (OHAL) uygulamas 1 Kasm 2017de kaldrlmt. OHALin sona ermesiyle terörle mücadele kanununda yaplan baz deiikliklerle OHALin kapsad baz düzenlemeler kalc hale getirilmiti. Yeni kanuna göre, adli makamlarn birçok yetkisi valiliklere devredilirken camilerin kapatlmas kolaylayor.

Ülke genelinde OHAL çerçevesinde 19 cami kapatlrken herhangi bir sinagog veya kilise kapatlmad.

Ana Sayfaya Git