Çavuşoğlu: Bizim bunları durdurmamız mümkün değil

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bugün artan gerginlikten dolayı bu mültecilerin önemli bir kısmı başka üçüncü ülkelere gitmek istiyor. Bugünün şartlarında bizim bunları durdurmamız mümkün değil. Böyle bir yükümlüğümüz de yok esasen" dedi.

Haberler 04.03.2020 - 12:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, ngiltere Dileri Bakan Dominic Raab ile görütükten sonra ortak basn açklamas düzenledi. Bakan çavuolu ilk defa Türkiyeyi ziyaret eden mevkida Raaba teekkür ederek, Birleik Krallkn her zaman zor zamanlarnda Türkiyenin yannda olarak desteini gösterdiini belirtti. Bakan çavuolu, ikili görümede Brexit sonrasnda Birleik Krallk ile ilikilerini nasl gelitirilebileceini ele aldklarn söyleyerek, öyle konutu:

PKKnn uzantlar TAK ve YPGnin Birleik Krallk tarafndan terör listesine eklenmesini önemsiyoruz ve kendilerine teekkür ediyoruz. Bu ciddi yaklam dier müttefiklerimizce de örnek alnmaldr. Brexit sonras Birleik Krallk ile ticari ilikilerimizi daha da güçlendirmek istiyoruz. Ticari anlamamz güncelliyoruz. Geçi sürecinde Birleik Krallkn Türkiyeyle ilikilerini güçlendirme arzusundan memnuniyet duyuyoruz. Ayn arzu Türkiye tarafnda da vardr. Suriye rejimince dlibde gerginlii azaltma bölgesi statüsünü ortadan kaldrmaya yönelik saldrlarna derhal son vermesi konusunda görülerimiz örtüüyor. Bahar Kalkan Harekatnn da hedefi Soçi Mutabakatnn tam olarak uygulanmasnn salanmasdr. Avrupa ülkelerince de koruma bavurusu alma yükümlülüü vardr. Ama görüyoruz ki irtica bavurular hukuka aykr ekilde askya alnyor. AB kurumlar insanln ortak deerlerine sayg göstermelidir, ortak hukukun korunmasn salamaldr.

MÜLTECLER DURDURMAMIZ MÜMKÜN DEL

Bakan çavuolu, AB ve Yunanistann snrdaki göçmenlere ilikin tutumu ile ilgili, Türkiyede 3,6 milyonu Suriyeli dierleri farkl ülkelerden 4 milyona yakn snmac bulunduunu ifade ederek, Bunlarn ekonomik skntlardan dolay geldiini biliyoruz. Bazlar da transit ülke olarak görüyor. Bazen sorunlar oldu, yer yer tansiyon yükseldi. Bugün ise yaanan olaylarda artan gerginlikten dolay bu mültecilerin önemli bir ksm baka üçüncü ülkelere gitmek istiyor. Bugünün artlarnda bizim bunlar durdurmamz mümkün deil. Böyle bir yükümlüümüz de yok esasen dedi.

KÜLFETN BRLKTE PAYLAMAMIZ LAZIM

çavuolu, kimsenin 18 Mart anlamasn hatrlatmamasn isteyerek, Tüm zorluklara ramen uyguladk. Kimin yükümlülükleri yerine getirdii, kimin getirmedii, ABnin hiçbir yükümlülüü yerine getirmediini herkes söyleyebilir. Katy Perry bile o kadar Türkiye kartl yapt, o bile o gün tweetinde dorular söylemi. AB tam tersi salonlarnda teröristlere ev sahiplii yapyorlar. Buyurun siz aln dediimizde bak Türkiye bizi tehdit ediyor deniliyor. Esasen 18 Mart anlamasn uygulamamak için elimizde tüm gerekçeler var. nsani yükümlülükle hep sorumlu davrandk. Ama bugünden sonra durduracak deiliz. Demokrasinin beii olduunu iddia eden Yunanistan da uluslararas hukuka uygun ekilde kapsna dayanan göçmenlere muamele etmek zorundadr. Göçmenlere ate açyorlar, srtndan vuruyorlar, çiftçilere av tüfekleri datyorlar, saçma atsnlar diye. Dayanma ad altnda AB üyesi ülkenin bu tür insan haklarn kimse sorgulamyor. Bu sorun ortaksa külfetini de birlikte paylamamz lazm. Bunu derken paradan bahsetmiyorum. Para bunun bir ayadr diye konutu.

SINIRDA YAANANLARI ENDYE LE TAKP EDYORUZ

ngiltere Dileri Bakan Domicin Raab ise dlib saldrsndan dolay duyduu üzüntüyü dile getirerek Birleik Krallk halk adna taziyelerini sundu. Raab, Türkiyenin yeniden atekesi tesis etme çabalarna destek veriyoruz. Rusya ve rejim saldrlarndan dolay endie duyuyoruz. Temel insanlk onuruna aykr olmas nedeniyle iddetle knyoruz. Türkiyenin insani krizle yaptklarn da dikkat çekmek istiyoruz. Sklkla kendinizi göz ard edilmi hissettiniz, Soçi süreciyle siyasi çözüm için çaba sarfettiniz. Herhangi bir koula bal olmakszn insani yardm salanmas çok önemlidir. Snr kapsnda yaananlar endieyle takip ediyoruz. Avrupaya geçmeye çalan çok sayda göçmen var. NATO üyesi, Avrupa Konseyinin kurucu üyesi olarak Türkiye bizim için vazgeçilmez bir ortaktr. Terörle mücadele konusu güçlü yanmz olmay koruyor dedi.

Ana Sayfaya Git