Çavuşoğlu Libya’da!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletlerin (BM) Libya'ya yönelik silah ambargosunun denetlenmesi için Avrupa Birliği (AB) tarafından Akdeniz'de başlatılan İrini operasyonunun taraflı olduğunu vurgulayarak, Almanya'nın operasyona fırkateyn göndermesinin yanlış bir adım olduğunu, Berlin Konferansı'na ev sahipliği yapan ülkenin, taraflı bir operasyona dahil olması durumunda Konferansın meşruiyetinin de ortadan kalkacağını söyledi.

Haberler 07.08.2020 - 10:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çavuolu, Malta Dileri Bakan Evarist Bartoloyla birlikte Libya Babakan Feyyaz es-Serracla görümelerinin ardndan gazetecilerin ziyarete ilikin sorularn yantlad.

Libya ziyaretinde, Türkiyenin Libyaya olan desteini ve i birliini vurguladklarn bildiren çavuolu, Bu ziyaretin baka bir anlam, Malta Dileri Bakan Bartolo ile beraber gelmemiz oldu. Esasen Avrupa ülkelerinin, özellikle Akdenize komu olan ülkelerin de Libyayla i birliini daha da güçlendirmesi gerekiyor. çünkü buradaki gelimeler Avrupaya, özellikle de Akdenizin kuzeyindeki ülkelere her zaman yansyor. ifadelerini kulland.

çavuolu, ziyarette Libyada siyasi süreç, atekes ve Türkiyenin ülkeye dier alanlarda verdii destek hakknda görü alveriinde bulunduklarn da kaydetti.

(DÜZENSZ GÖçLE MÜCADELEDE) LBYAYI EN Y ANLAYABLECEK ÜLKE TÜRKYEDR

Libyann düzensiz göçle mücadelede sknt çektiini belirten çavuolu, Libyann içinde 800 binden fazla kaçak göçmen var. Bu konularda Libyay en iyi anlayabilecek ülke Türkiyedir. Dolaysyla hem Libyaya destek olmak gerekiyor, hem de Avrupa ülkeleriyle Libya arasnda bu konuda bir i birliinin tesis edilmesi gerekiyor. dedi.

çavuolu, ABnin bu konuda güçlü destek vermesi gerektiini vurgulayarak, ABnin sözünde durmadn, mutabakat olsa da bunu uygulamadn unutmamamz gerekiyor. Dolaysyla her iki tarafn yararna somut admlarn atlmas gerekiyor. ifadelerini kulland.

Bakan çavuolu bu konuya ilikin olarak ayrca, çileri Bakanl Sahil Güvenlik Komutanl ile birlikte Libyaya 2 bot verildiini ve mevcut botlarn tamirinin de yaplacan duyurdu.

Libyada temel hizmetlerin acil olarak karlanmas gerektiine de dikkati çeken çavuolu, unlar kaydetti:

Her ne kadar resmi olarak ilan edilen bir atekes olmasa da, sahada bir sükunet var. imdi halk hizmet bekliyor. Özellikle Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) kontrolünde yaayan halkn beklentileri var. Elektrik, su, temizlik, belediye ve toplu tama gibi temel ihtiyaçlarn acil karlanmas lazm.

Ülkedeki ekonomik kalknma ve Türk firmalarnn teminat mektuplar konularnn komisyon halinde görüüldüünü belirten çavuolu, gelecek hafta bu konuyu konumak üzere bir heyetin Türkiyeye geleceini söyledi.

çavuolu, Libyada sorunun henüz tam olarak çözülmediini dile getirerek bu ziyaretlerin karlkl olarak devam edeceini bildirdi.

MASAYI SONUNA KADAR DENYORUZ

çavuolu, Sirte ve Cufra konusunun her platformda gündeme geldiini belirterek, Libya hükümetinin kalc bir atekes için buralarn kendilerine verilmesini istediini söyledi.

Libyann dousundaki gayrimeru silahl güçlerin lideri Halife Hafterin hala siyasi çözüme inanmadn ve her an Misrataya ya da Trablusa saldrabileceini aktaran çavuolu, unlar kaydetti:

Bu saldrlarn bir menzili var. Cufra ve Sirte bu menzilin içine giriyor. Bir taraftan Hafter ve destekçileri hazrlk yaparken UMHnin bu meru endiesini de herkesin anlamas gerekiyor. O nedenle buralarn UMHye verilmesi gündemde. Dier taraftan baz ülkelerin, Almanyann Berlin Konferans marjnda buralarn silahtan arndrlmas teklifi ortada. Tüm bu müzakereler devam ediyor. Bu konularda da görü alveriinde bulunduk. u anda masa deneniyor, yani diplomasi. Biz, bu masann her zaman ba aktörü olduk. Yani gerek stanbulda, Moskovada, Trablusda, gerek dier platformlarda, imdi yaptmz görümelerde. Ama masadan kaçan kim oldu? Hafter oldu.

Masadan kaçan Haftere destek veren ülkelerin, Hafteri ikna etmek istemediini söyleyen çavuolu, Hafter ve destekçileri masadan kaçan taraf oldu. O nedenle biz bu çabalar sürdürüyoruz. Kahire giriimi gibi ölü doan giriimlerden bir fayda olmaz. imdi masay sonuna kadar deniyoruz ve bu konuda Libya hükümetinin taleplerinin de hakl olduunu düünüyoruz. deerlendirmesinde bulundu.

ALMANYANIN TARAFSIZ VE OBJEKTF OLMASI GEREKYOR

Birlemi Milletlerin Libyaya yönelik silah ambargosunun denetlenmesi için AB tarafndan Akdenizde balatlan rini operasyonunda görev yapmak üzere Almanyann, Libya açklarna gönderdii frkateyne ilikin bir soruya karlk çavuolu, Libya hükümetinin bu konuya ilikin hakl endielerinin karlanmadn söyledi.

çavuolu, rini operasyonunun tarafl bir operasyon olduunu belirterek, rini operasyonuyla ilgili, Hafter ve destekçilerinden hiç eletiri geldi mi? Hayr. çünkü Hafter ve destekçilerini destekleyen bir operasyon. AB buna alet oluyor ve bu konuda baz AB ülkelerinin çok ciddi endieleri var. diye konutu.

Baz Avrupa ülkelerinin, AB fonlarndan yararlanabilmek için operasyona ses çkarmadn ancak Maltann cesur davranarak rini operasyonundan çktn söyleyen çavuolu, öyle devam etti:

rini operasyonu tarafl bir operasyon. Almanya, Berlin Konferansnn ev sahibi. Dolaysyla Almanyann tarafsz ve objektif olmas gerekiyor. Yani tarafl bir operasyona dahil olduu zaman bu tarafszln kaybeder. Dolaysyla, Berlin Konferansnn da meruiyeti ortadan kalkar. Burada, Fransann basksyla Almanya gemi gönderdi. Onlarn da çok gönüllü olduunu düünmüyoruz.

çavuolu, rini operasyonunun Libyaya, özellikle Haftere gelen silah desteklerini denetlemeyen, Libya hükümetini cezalandrmaya yönelik bir harekat olduunu vurgulayarak, Almanyann bu davran da doru olmamtr. Hem tarafl bir operasyona dahil olmas hem de sorunu daha karmak hale getirmesi bakmndan yanl bir adm olmutur. ifadelerini kulland.

LÜBNANIN BAKENT BEYRUTTAK LMANDA PATLAMA

Lübnann bakenti Beyrutta meydana gelen patlamann büyük bir felaket olduunu söyleyen çavuolu, 8 vatandamz yaraland. Bunlarn 7 tanesi ayakta tedavi oldu. dedi.

çavuolu, patlamada yaralanan Türk vatanda Muhammed Omeyratn bana ald darbe nedeniyle beyin sarsnts geçirdiini ve ameliyat olduunu, durumunun daha iyi olduunu ancak belki bir ameliyat daha geçirebileceini anlatt.

Omeyrat ve dier Türk vatandalarnn durumunun takip edildiini belirten çavuolu, Türkiyenin Lübnana Salk Bakanl, Türk Kzlay, AFADn yer aldn bir ekibi gönderdiini hatrlatt.

çavuolu, Lübnan için acil yardmn ve Beyrutun yeniden imarnn çok önemli olduunu vurgulayarak, Biz her zaman Lübnann yannda olduk. Bu süreçte de bundan sonraki süreçte de Lübnann ve karde Lübnan halknn yannda olacaz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git