Çavuşoğlu: Rum kesimi hariç bütün ülkelerle anlaşma yapabiliriz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İtalya'da düzenlenen 5. MED - Akdeniz Diyaloğu Forumu'ndaki konuşmasının ardından düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye – Libya arasındaki mutabakata dair sorulan soruya Çavuşoğlu, “Bu gizli bir şey değil. Bizim meclisimizden geçen bir mutabakat zaptının gizli kalması mümkün mü? Adam gibi isteselerdi biz de verirdik Libya da verirdi” şeklinde yanıt verdi.

Haberler 07.12.2019 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Romada basn mensuplarna açklamalarda bulunan çavuolu, Uluslararas hukuka uygun bir ekilde iki egemen ülke bir mutabakat zapt imzalamtr. Dileri Bakanlar olarak biz bunu yine stanbulda imzaladk, Cumhurbakanmzn huzurunda imzaladk. Meclisimizden dün geçti. imdi Dou Akdenizde biz bandan beri hep unu söylüyoruz. Güney Kbrs Rum Yönetimi (GKRY) hariç tüm ülkelerle bu konuda ikili ya da çok tarafl anlamaya hazrz. Baz ülkeler bölgede tek tarafl admlar tercih ettiler ve Türkiyeyi eletirmeyi tercih ettiler. imdi hep ayn eyi söylüyoruz, bugün ve yarn tüm görütüümüz Dou Akdeniz etrafndaki ülkelerin yetkilileriyle bunu gündeme getiriyoruz. Biz hazrz dedi.

ngilterenin bakenti Londrada Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann, Yunanistan Babakan Kiriakos Miçotakisi kabulü srasnda gayet net bir ekilde Yunanistanla da benzer bir mutabakat zaptnn imzalanabileceini söylediini belirten çavuolu, Biz Rum kesimini tanmyoruz. lerde Kbrsta kalc bir çözüm olursa, onlarla da yani Kbrsn geneliyle de Türk tarafnn içinde olduu, tabii ki yapabiliriz. Ama Rum kesimi hariç bölgedeki tüm ülkelerle, buna Msr da dhil buna Lübnan da dhil hepsiyle biz, zaten Suriyenin u an böyle bir derdi yok bu tür anlamalar ikili ve çok tarafl yapabiliriz. çünkü biz bölgede ibirliinden yanayz dedi.

YUNANSTANIN LBYA BÜYÜKELçSN SINIR DII ETME KARARI

Yunanistann, Libyann Atinadaki büyükelçisini snr d etme kararyla ilgili de konuan çavuolu, Yaptklar çok yanl. Diplomatik nezakete de smaz. Bir ülkeyi tehdit etmek doru mu? Bu gizli bir ey deil. Bizim meclisimizden geçen bir mutabakat zaptnn gizli kalmas mümkün mü? Eer ülkenin güvenlii bakmndan gizli bir belge deilse ben bunu rahatlkla paylarm. Bu Libya için de geçerli. Libyaya telefon açp da o belgeyi derhal bana göndermezsen büyükelçini snr d edeceim diye tehdit edersen, Libya belki u anda kendi içinde ve dnda çok sorunlar yayor olabilir ama gururlu bir ülke ve millettir ve böyle bir tehdide boyun emez. Adam gibi isteselerdi biz de verirdik, Libya da verirdi dedi.

SURYEDE REJMN ÜLKEY BRLETREBLECENE NANMIYORUZ

talyan Dileri Bakannn talyan medyasna Esad ile diyalog kurmann zamannn geldii yönündeki açklamas ve Bar Pnar Harektna dair talyann Türk elçiyi çarmasnn hatrlatlmas üzerine çavuolu, Bunlar çok net bir ekilde söyledik. Yani, tutumlarnn yanl olduunu ve bu konuda en sert tutum sergileyen Fransann bile Londrada bizimle çalmaya hazr olduunu. Dolaysyla, talyann bu atmosferden etkilenerek, yanl yorumlarda bulunduunu net bir ekilde söyledik. Kendisi de zaten çok açk bir ekilde tüm konular konutuumuzu daha sonra basna da söylemi. Ama samimi bir ortamda iki dost gibi bunlar konutuk ve baz ziyaretleri ertelemiti. Bu ziyaretlerin gerçekleeceini ve yine Türkiye-talya forumunun düzenleneceini kendisi söyledi. Normal artlarda Kasmda bu gerçekleecekti. Bundan sonra birlikte atabileceimiz admlar, ziyaretleri, toplantlar görütük. Son derece müspetti ve iyi geçti. Tabi, Esad ile ilgili görülerine ben bamsz, egemen bir ülkenin Dileri Bakannn görülerini sorgulamak için bir ey söylemek istemiyorum. Ama bizim açmzdan, öyle görüyoruz; bu rejim, bugüne kadar 500 binden fazla insan öldürmütür. Bizzat rejimin öldürdüklerinden bahsediyorum. Toplam 1 milyon insan öldü. Bu rejimin, bu ülkeyi birletirebileceine de inanmyoruz. Bir geçi süreci var u anda, o da nedir; siyasi süreç. Siyasi süreç neticesinde, sonuçta ülke seçime gidebilirse, brakn o zaman Suriye halk karar versin, Suriyeyi kim yönetecek. Suriye halk kimi seçecek. Anayasayla beraber ülkede nasl bir yönetim sistemi olacak. Neler olacak, ne zaman seçime gidilecek. Bunlara Suriyeliler kendi kendine karar versin diye anayasa komisyonunun kurulmasn biz çok destekledik. imdiden bir ülkeyi ya da bir rejimi, bir kiiyi güçlendirmek, merulatrmak için admlar atlrsa, bu Suriyenin yararna olmaz diye düünüyoruz biz Türkiye olarak dedi.

Ana Sayfaya Git