Çavuşoğlu: Türkiye-Amerika ilişkileri sadece S-400'e bağlı değil

Resmi temasları kapsamında Macaristan'da bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar merkezi ile Macaristan Dışişleri Bakanlığı Dışilişkiler Enstütütüsü arasında mutabakat zaptının imza töreni sonrası Ticaret Bakanı Péter Szijjártó ile ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, "Türkiye-Amerika ilişkileri sadece S-400 ya da F-35'e bağlı değil. Bir konuda anlaşamadık diye bir ülkeyle diğer konularda bağlantılarımızı kesmek zorunda değiliz" diye konuştu.

Haberler 04.05.2019 - 10:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin S-400 satn almasna ilikin bir soru üzerine çavuolu, Türkiyenin etrafndaki ülkelerde çok ciddi tehditler bulunduunu belirterek, Savunma sistemine acil bir ekilde ihtiyacmz var. Biz 10 yldr, müttefiklerimize, bata ABD olmak üzere, NATO üyelerinden bu sistemi almak istedik ama maalesef bize satamadlar diye konutu.

S-400e bal deil

Türkiyenin acil ihtiyacn karlamak için dier ülkelerle görütüünü ve en uygun teklifi Rusyadan aldn söyleyerek, Biz S-400 ile ilgili anlama sürecini tamamladk. Bu bitmi bir anlamadr. imdi ABDnin baz iddialar var, bunun ABDnin S-400ün NATO sistemlerine ve F-35lere tehdit oluturabilecei yönünde baz iddialar var. Bu iddialar doru bulmuyoruz. S-400ler tamamen Türkiyenin kontrolünde olacak. ABDye ve NATOya tereddütleri gidermek için ortak bir çalma grubu kurulmas ve uzmanlarn aratrp rapor vermesi için teklif sunduk. Bakan Trump da geçmite Amerikann Türkiyeye patriot bataryalarn satamadn söylüyor ve bundan dolay Türkiyenin S-400 aldn da kabul ediyor. ABD Bakan Donald Trumpn Türkiyeye gelmek istediini söyledi, tarihini konuuyoruz. Türkiye-Amerika ilikileri sadece S-400 ya da F-35e bal deil. Bunlar tabii ki önemli. Suriyeden Amerikan askerlerinin çekilmesi dahil birçok bölgesel ve ikili konularmz var. Yani bir konuda anlaamadk diye bir ülkeyle dier konularda balantlarmz kesmek zorunda deiliz. Trump da bu anlayta diye konutu.

Ana Sayfaya Git