Çavuşoğlu'dan "Halep" diplomasisi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, yakın tarihin en büyük insanlık dramının yaşandığı Halep'te ateşkes ve sivillerin tahliyesini sağlama çabaları kapsamında birçok mevkidaşıyla yoğun telefon diplomasisi yürüttü.

Haberler 16.12.2016 - 08:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AA muhabirinin diplomatik kaynaklardan derledii bilgilere göre, Bakan çavuolu, Halep özelinde Suriyede siyasi çözüm çabalarnn ele alnd telefon görümelerinde özellikle sivil halkn tahliyesi ve atekes salanmas konularna vurgu yapt.

Mevlüt çavuolu, önceki gün Suudi Arabistan Dileri Bakan Adil el-Cubeyr, Katarl mevkida eyh Muhammed bin Abdurrahman El Tani ve Rus mevkida Sergey Lavrov ile ayr ayr telefonda görütü.

çavuolu-Lavrov görümesinde arlkl olarak Halep bata olmak üzere Suriyedeki güncel gelimeler ele alnd ve çavuolu, bu kapsamda Suriye rejiminin Halepteki youn saldrlarna dikkati çekerek sivil halkn tahliyesi konusunun önemine vurgu yapt. Bakan çavuolunun El Tani ile yapt görümede, Halep bata olmak üzere bölgesel konular ele alnd.

Mevlüt çavuolunun Suudi mevkida ile görümesinde ise bata Halep olmak üzere Suriyedeki son gelimeler ele alnd. Bakan çavuolunun Suriye rejiminin ve destekçilerinin Dou Halepteki kuatmasn ve youn bombardmann infialle karladn vurgulad ve muhaliflerin bulunduu son iki mahallede skm durumdaki on binlerce sivilin önümüzdeki günlerde hedef alnmasndan ciddi endie duyulduunu ifade ettii bildirildi. Görümede, her iki bakann Halepe yönelik saldrlarn derhal durdurulmas ve Dou Halepte kalan nüfusun güvenli tahliyesinin bir an önce gerçeklemesi gerektiine iaret ettii bildirildi. ki bakann, insani eriimin önünün açlmas yönünde gayret sarf edilmesi ve bu konular ile ilgili Türkiye ve Suudi Arabistann ortak çalmalarnn sürdürülmesi hususunda görü birliine varld kaydedildi.

-Salanan atekes taciz atlaryla engellendi

Yürütülen youn görümelerden sadece birkaç saat sonra, Suriyenin Halep kentinin dousundaki silahl muhalif gruplar ile ran komutasndaki ii milisler ve rejim güçleri arasnda atekes saland kaydedildi. Varlan atekes ve tahliye mutakabat, Türkiyenin arabuluculuuyla gerçekleti. Atekesle ilk etapta kuatmadaki sivillerin güvenli ekilde tahliyesi öngörülüyordu. Buna göre, Halepin dousundan çkarlacak siviller ilk etapta, muhaliflerin kontrolünde bulunan batdaki dlib iline nakledilecekti.

Ancak, atekesin ihlal edilmesi nedeniyle tahliye umutlar yerini hayal krklna brakt. çavuolu, basn mensuplarna yapt açklamada, gece mutabakatn salanmasnn ardndan sabah rejim ve destekçilerinin tahliyeye engel çkardn ve taciz ateinde bulunduunu, insanlar kendilerini güvende hissedemeyince otobüslerin de döndüünü ifade etti.

Yaanan olumsuz gelimeler üzerine çabalarn younlatrarak sürdüren çavuolu, dün de Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Yüksek Müzakere Heyeti Koordinatörü Riyad Hicab ile telefonda görütü. Görümede, bata Halep olmak üzere Suriyedeki güncel gelimeler ve siyasi çözüm çabalar ele alnd. Bakan çavuolunun, Halepten sivil halkn tahliyesi ve atekes salanmas hususlarnda Türkiyenin youn temas ve gayretlerini sürdürdüünü vurgulad görümede Hicab ise Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann öncülüünde Türkiyenin sergiledii tutum ve gayretler için müteekkir olduklarn ifade etti.

-çözüm çabalar Türkiye-ran-Rusya toplantsyla sürecek

Mevlüt çavuolu, dün ayrca ABD tarafnn talebiyle mevkida John Kerry ile telefonda görütü. Bata Halep olmak üzere Suriyedeki güncel gelimelerin ve siyasi çözüm çabalarnn da ele alnd görümede, çavuolu muhatabna özellikle Halepten sivil halkn tahliyesi konusunun önemini vurgulad. Önceki gün üzerinde mutabk kalnan atekesin rejim ve destekçileri tarafndan ihlal edildiine dikkati çeken Bakan, Türkiyenin sivillerin tahliye edilmesi için temas ve gayretlerini kararllkla sürdürdüünü de belirtti.

Bakan çavuolu, ran Dileri Bakan Cevad Zarif ile de Halepteki durumu deerlendirmek üzere iki kez telefon görümesi gerçekletirdi.

Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, dün akam saatlerinde bir televizyon kanalnda katld programda da Suriye genelinde atekesin salanmas ve siyasi çözüm konusunda müzakerelerin balamas için çabalarn sürdürdüklerini anlatt. çavuolu, bu balamda 27 Aralkta Moskovada Türkiye, Rusya, ran üçlü toplantsnn yaplaca bilgisini verdi.

-Devreye Erdoan ve Putin girdi

Öte yandan, dün ilerleyen saatlerde Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ile Rusya Devlet Bakan Vladimir Putin telefonda görütü. Görümede, Halep konuulurken ksmi atekes mutabakatnn tam olarak hayata geçirilmesi, mutabakata yönelik ihlallerin engellenmesi gerektii vurguland. Güvenli koridorlar araclyla sivillerin ve muhalefetin tahliye ileminin bir an önce balamas için ortak çaba harcanmas karar da teyit edildi. Erdoan, Putine, gerekli güvenli koridorlarn açlmasnn akabinde, Türkiye olarak geçici barnma ve insani yardmlar konusunda her türlü tedbiri almaya hazr olduklarn belirtti.

Bugün sabah saatlerinde tahliye edilecek ilk heyetin saldrya uramasnn ardndan süreç yeniden kesintiye urarken, çavuolu ve ranl muhatab iki kez telefon görümesi yaparak süreci sonuca ulatrma yönünde yürüttüü çabalara devam etti.

Ana Sayfaya Git