Çavuşoğlu'nun Latin Amerika turu başlıyor

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Arjantin, Paraguay, Dominik Cumhuriyeti ve Meksika'yı ziyaret edecek.

Haberler 30.01.2017 - 09:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dileri Bakan Mevlüt çavuolunun Arjantin, Paraguay, Dominik Cumhuriyeti ve Meksikay kapsayan Latin Amerika turu balyor.

Bakan çavuolunun Latin Amerikadaki ilk dura, Arjantin olacak. çavuolunun 30 Ocaktaki ziyareti, 2010da yüzüncü yln dolduran ikili ilikilerde 19 yl aradan sonra ülkeye dileri bakan düzeyinde yaplan ilk ziyaret olma özellii tayor.

ki ülke arasnda ticaret, turizm, kültür ve bilimsel i birlii alanlarnda çok sayda ikili anlama bulunurken, son olarak, 2011de Hava Ulatrma Anlamas, Madencilik Alannda birlii Mutabakat Zapt ile Diplomasi Akademileri Arasnda birlii Mutabakat Zapt imzalanmt.

çavuolunun yapaca ziyarette de, Türkiye ve Arjantin arasnda Gümrük Konularnda birlii ve Karlkl Yardm Anlamas imzalanacak.

- Paraguaya dileri bakan düzeyinde ilk ziyaret

Bakan çavuolunun Arjantinnin ardndan Paraguaya yapaca ziyaret ise Türkiyeden ülkeye dileri bakan düzeyinde yaplan ilk ziyaret olacak.

Ziyarette, Türkiye ve Paraguay arasnda kili Hava Ulatrma Anlamas ve Dostluk ve birlii Anlamas imzalanmas öngörülüyor.

çavuolunun Latin Amerikadaki üçüncü dura ise Dominik Cumhuriyeti olacak. Ziyarette, ikili ilikilerin gelitirilmesi ve bölgesel kurululardaki i birlii imkanlar ele alnacak.

Dileri Bakan, Latin Amerika turunu 3 ubatta Türkiyenin Güney Amerikadaki ilk stratejik orta, Meksika ile tamamlayacak.

Meksika Devlet Bakan Enrique Pena Nietoun 2013te Türkiyeye yapt ziyarette iki ülke ilikilerinin stratejik seviyeye çkarlmasn öngören bir ortak bildiri imzalanm, iki ülke dileri bakanlklar arasnda imzalanan Mutabakat Muhtras ile ki Uluslu Üst Düzey Komisyon kurulmas kararlatrlmt.

Bakan çavuolunun ziyaretinde, söz konusu komisyonun ilk siyasi komite toplants yaplacak.

- Türkiyenin Latin Amerika Açlm

Latin Amerika ve Karayiplerde bölge ülkeleriyle ilikilerini gelitirmek için özellikle son yllarda daha aktif bir d politika izleyen Türkiye, karlkl üst düzey ziyaretler ve toplantlarla siyasi ilikilerin gelimesine, ticari, ekonomik, askeri, kültürel ve teknik i birlii anlamalar imzalanmasna, ticaretin tevik edilmesine ve diplomatik temsil ile kültürel etkileimin artrlmasna öncelik veriyor.

Latin Amerika ile ilikilerinin nasl ve hangi alanlarda gelitirilebileceinin tespit edilmesi amacyla 1998de uygulamaya konulan Latin Amerika ve Karayipler Eylem Plannn güncellendii 2006 yl, ayn zamanda Türkiyede Latin Amerika ve Karayipler Yl ilan edilmiti.

Son dönemde bölge ülkeleriyle gelien ilikiler çerçevesinde Türkiyenin diplomatik temsilcilik says da artyor.

Türkiyenin Brezilya, Meksiko, Buenos Aires, Santiago, Karakas ve Havana büyükelçiliklerine ek olarak, 2010da Bogota ve Lima, 2012de Kito, 2013te Santo Domingo, 2014te Panama ve San Hose ile 2015te Guatemala büyükelçilikleri açld.

Türkiyenin Sao Paolo bakonsolosluu da 2009dan bu yana faaliyet gösteriyor. Latin Amerika ve Karayipler Bölgesinde dokuz ticaret ataelii bulunan Türkiyenin, Meksiko, Bogota ve Brezilyada olmak üzere üç askeri ataelii var.

Ana Sayfaya Git