Cenevre de sonuçsuz!

Cenevre 6, Suriye görüşmelerinin temelini oluşturan 4 ana başlık ele alınamadan tamamlandı

Haberler 21.05.2017 - 12:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birlemi Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, sviçrenin Cenevre kentinde süren 6. tur Suriye görümelerinin, müzakerelerin temelini oluturan 4 ana baln ele alnamadan bittiini bildirdi.

sviçrenin Cenevre kentinde 16 Maysta balayan Suriye konulu 6. tur görümelerinin son gününde Mistura, Nasr el-Hariri bakanlndaki muhalefet heyeti ve Bear Esed rejimi heyeti ile ayr ayr görütü.

Görümelerin ardndan basn toplants düzenleyen Mistura, Bugün Suriye konulu Cenevre 6 görümelerini bitirdik. dedi.

Cenevre 5te geçi yönetimi, anayasa, seçimler ve terörizmle mücadeleden oluan 4 bal detayl ekilde ele aldklarn anmsatan Hariri, Cenevre 6nn ksa olmasndan dolay bu konular ele alamadklarn belirtti.

Mistura, Bu turda uzmanlardan oluan toplant sürecini balatmak istedim. Taraflar da davet ederek bu toplatlara katlmalarn istedim. Böylelikle ana görümelerden ayr olarak uzmanlarn katlmyla gerçekleen anayasal ve hukuki konularn ele alnd toplant süreçlerini balattk. Bu toplantlara BM uzmanlar bakanlk etti. Bu sürecin balamasndan gerçekten memnun oldum. dedi.

Bu turun ilk iki gününde uzmanlarn katlmyla düzenlenecek toplantlara hazrlk yaptklarn belirten Mistura, dün itibaryla bu toplantlarn baladn ve bugün de devam ettii bilgisini paylat.

Uzman toplantlarnn, muhalefet ve rejim heyetlerinin bakanlaryla yapt görümelerin yerini doldurmak gibi bir amac olmadn söyleyen Mistura, bu toplantlarn 4 ana bala katkda bulunduunu ifade etti.

Yeni bir anayasa tasla hazrlama plan yapmyoruz

Mistura, Biz bu toplantlarla Suriye için yeni bir anayasa tasla hazrlama amac ve plan yapmyoruz. Bu, Suriyeliler tarafndan yaplmaldr. dedi.

Bir sonraki turda 4 ana bal ele almay planladklarn anlatan Mistura, uzmanlardan oluan toplant sürecini de devam ettireceklerini belirtti.

Mistura, dün akam sviçrenin Mont Pelerin kasabasna giderek BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya geldiini ve görümelerin detay hakknda bilgi verdiini söyledi.

BM Özel Temsilcisi, ABD ve Rusyann üst düzey temsilcileriyle yapc bir görüme gerçekletirdiklerini aktard.

Bu turda daha az konuma ama daha çok i toplantlar oldu. diyen Mistura, bir sonraki turun tarihinin haziran ay ortasnda taraflarla yaplacak istiarelerden sonra belirleneceini kaydetti.

Bir gazetecinin, taraflarla yaptklar görümelerde neden 4 ana baln ele alnmad sorusu üzerine Mistura, Cenevre 6nn sadece 4 gün sürdüünü bu balklar detayl olarak ele alacak zamanlarnn olmadnn, bu turda sadece uzmanlarn katlmyla düzenlen toplant sürecine odaklandklarnn altn çizdi.

Mistura, baka bir soru üzerine 4 ana baln bir sonraki turda ele alnmak zorunda olduunu sözlerine ekledi.

Cenevre 6 öncesi yapt basn toplantsnda Mistura, görümelerde, geçi yönetimi, anayasa, seçimler ve terörle mücadele konularnn detayl ekilde ele alnacan belirtmiti.

Mistura, ayrca 16 Maysta balayan 6. tur Suriye görümelerinin gidiata göre 19 veya 20 Maysta sona ereceini söylemiti.

CENEVRE SÜRECNN DEVAM ETTRLMES GEREKYOR

Hariri, Suriye görümelerinde en önemli önceliklerinin bir an evvel siyasi geçi hükümetinin kurulmas olduunu vurgulayarak, bugün yaptklar görümede geçi yönetimi konusunu ele aldklarn kaydetti.

Siyasi süreci BM emsiyesi altnda devam ettirmek istediklerini belirten Hariri, Cenevre 6 ile ilgili görülerini de öyle ifade etti:

Dört gün süren ksa bir görüme turu gerçekletirdik. Sanrm burada az bir baardan bahsetmek zorunda olduumuzu düünüyorum ama baarya ulamak için Cenevre sürecinin devam ettirilmesi gerekiyor. çünkü bata ran olmak üzere birçok ülke siyasi süreci baka bir noktaya çekmeye çalyor.

Suriye rejiminin geçi yönetimi önündeki en büyük engel olduunu ve rejim heyetinin ciddiyetten uzak bir tavr sergilediini ifade eden Hariri, Rejim Suriyede annelerimizi, çocuklarmz ve ehirlerimizi düünmüyor. Koltuk için bütün devletleri ülkeye sokmaya hazrlar. deerlendirmesinde bulundu.

Hariri, Suriye krizine bir çözüm bulmak için uluslararas herhangi bir çaba, bask ve mekanizma olmadna iaret ederek, Temenni ederim ki BM siyasi çözüm için bir mekanizma bulur. diye konutu.

RANIN SABOTAJ ROLÜNE LKN BR BELGE SUNDUK

Mistura ile bugün yaptklar görümede, rann Suriyede oynad sabotaj rolüne ilikin bir belge sunduklarn açklayan Hariri, rann gayrimeru bir ekilde Suriyeye girdiini ve onlarca paral asker ile milis getirdiini dile getirdi.

Hariri, öyle konutu:

ran Suriye halkn öldürdü. çok sayda katliam yapt. Suriye ve bölgedeki nüfuzunu artrmak için bunlar yaptlar. Planlarn uygulamak için de mezhebi söylemler kullanmaktadrlar. rann bütün bu yaptklarnndan dolay ne Suriyede ne de bölgede huzur olacak. rann insanlk suçu ve yapt katliamlardan dolay cezalandrlmas lazm.

Misturaya Suriyedeki tutuklularla ve demografik yapnn deitirilmesine ilikin de bir belge sunduklarn belirten Hariri, Suriyede bata rejim olmak üzere, ran milisleri ve DEA dahil tüm terör örgütleriyle savamaya hazr olduklarn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git