"Cenevre görüşmelerinde rejimin bombaları yağıyor"

Bireşmiş Milletler'de (BM) Suriye konulu görüşmelere katılan muhalefet heyeti içinde yer alan Türkmen temsilci Muhammed el-Şimali, siyasi çözüm aranan bir dönemde Beşşar Esed rejiminin hava saldırılarını sürdürdüğünü ve sürece zarar vermeyi amaçladığını söyledi.

Haberler 27.02.2017 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

sviçrenin Cenevre kentinde BM gözetiminde Suriyeli taraflar arasnda süren 4. tur görümelere katlan imali, AA muhabirine sürece ilikin açklamada bulundu.

Muhalefetin müzakere heyetine yer alan imali, Rusyann muhalefete ve uluslararas topluma verdii sözleri yerine getirmemesinin Cenevre görümelerini olumsuz etkilediine dikkati çekti.

imali, Rusyann 23-24 Ocaktaki Astana görümelerinde Esed rejiminin ihlallerini önlemeyi taahhüt ettiini ama bunu yerine getirmediinin altn çizdi.

Türkmen temsilci, unlar kaydetti:

Cenevre görümelerinde rejimin bombalar yayor. Esed, Suriyenin farkl bölgelerini vuruyor. Siviller hedef alnyor. Rejim aslnda Cenevreyi de vuruyor. Özellikle son üç gündür Humusun Vaer bölgesine youn hava saldrlar var. çok sayda ölü ve yaral var. Vaer, 4 yldr rejim kuatmasnda. Her gün saldrlara maruz kalyor. Orada yüzbinlerce insan yayor. Bu durum, Vaer kentinin kuatmasn sonlandracak görümelere katlan Rus ve rejim heyetlerin vard anlamaya da aykr. Anlama gerei baz silahl gruplar mahalleden ayrld. Ama saldrlar durmad.

Rejim güçlerinin amda kuatma altnda tuttuu Kabun ve Berze bölgelerini de vurduunu hatrlatan imali, Bu saldrlar, Ruslarn Astanadaki vaatlerine aykr. Bu durum Cenevredeki görüme yansyor. çünkü Suriyedeki atekesin salanmas, siyasi sürece girmenin en önemli faktörü. ifadelerini kulland.

imali, Vaer bata olmak üzere rejimin tüm atekes ihlallerini BM Suriye Özel Temsilcisi Misturaya sunacaklarn belirtti.

imali, Cenevre görümelerinin gidiatna deinerek, Misturann muhalefetle temaslarnda u ana kadar olumlu bir izlenim verdiini, rejimin sudan sebeplerle engeller çkartmas halinde zaman kayb yaanacan kaydetti.

Mistura, Cenevre görümelerinin ilk gününde, Rusyann Esed rejiminden müzakereler süresince hava saldrlarn durdurmasn istediini açklamt.

- Türkmenler yeni Suriyede haklarnn teslim edilmesini istiyor

imali, Türkmenlerin muhalefet heyetinde ilk defa temsil edildiklerini belirterek, unlar kaydetti:

Türkmenler olarak Suriyenin toprak bütünlüüne inanyoruz. Suriye halknn birliinden yanayz. Etnik veya mezhepsel nedenlerle bu birliin bozulmasna karyz. Bizler dier kesimlerle iyi ilikiler içeresindeyiz. Bizim de dier etnik gruplar gibi önceden kültürel özgürlük gibi haklarmz elimizden alnmt. Elimizden alnan haklarn yeni Suriyede teslim edilmesini istiyoruz.

Suriye konulu Cenevre 4 görümeleri, 23 ubatta BM Temsilcisi Misturann taraflarla ayr ayr görümeleriyle balamt. Mistura, görümelerin çerçevesinin BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayl karar olacan söylemiti. Söz konusu karar, muhalefet ve rejim heyetlerinin müzakereleri sonuçlandrmasnn ardndan, geçi yönetimi kurulmasn öngörüyor. Yeni yönetimin 12 aylk dönemde bir anayasa hazrlayp ülkeyi adil seçime götürmesi gerekiyor.

Ana Sayfaya Git