Cenevre’de ikinci tur başlıyor

Suriye krizine siyasi çözüm arayışı kapsamında bölgede ziyaretler gerçekleştiren BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Cenevre görüşmelerinin ikinci turunu bugün başlatacak. Suriye’de denetimindeki bölgelerde parlamenter seçimler düzenleyen rejim, görüşmelere geç katılacak.

Haberler 14.04.2016 - 10:01 Son Güncelleme : 14.04.2016 - 10:01

Rusya, Ürdün, Beyrut, Şam ve Tahrana gerçekleştirdiği ziyaretlerden sonra Cenevreye dönen BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Misturanın, ikinci tur görüşmelerini Riyad muhaliflerinin Yüksek Müzakere Heyeti ile görüşerek başlatması bekleniyor.

Bugün Suriyede denetimindeki bölgelerde tek taraflı olarak parlamenter seçim düzenleyen rejim heyetinin ise gecikmeli olarak görüşmelere katılması ön görülüyor.

Yönetimi ve anayasayı konuşacağız

De Mistura, 11 Nisanda Şamdaki ziyareti sırasında, bu turda siyasi sürece odaklanacağını ve yönetim ile anayasa konularının ele alınacağını söyleyerek bu müzakere turunun çok önemli olduğunu vurgulamıştı.

3 tur olarak düzenlenmesi planlanan ve birinci turu 14-24 Mart arasında gerçekleştirilen Cenevre görüşmelerinde şu ana kadar somut bir ilerleme kaydedilmedi. Birinci turda heyetler, Suriyenin geleceği ve siyasi geçişle ilgili tasavvurlarını yansıtan belgeleri De Misturaya iletmişti. Bu belgelerden yola çıkan De Mistura, taraflar arasında ortak bir zemin oluşturabilecek 12 maddelik bir belge hazırlamıştı. Bu belge ulusal birlik ordusu oluşturulması ve diasporadaki sığınmacıların dönüş hakkı gibi siyasi geçiş için ilkeler içeriyordu.

Esedin akıbeti müzakereleri aksatıyor

Cenevrede rejimi temsil eden heyetin Esedin akıbeti konusunun asla masada bahse konu olamayacağını ve siyasi süre ile ilgili can alıcı detaylara girmeyi reddetmesi görüşmeleri aksatmıştı.

Muhalifler ve onları destekleyen ülkeler ise Esedin geçiş sürecinin başında yönetimden ayrılması gerektiğini savunuyor.

De Mistura, rejimin üstünde etkisi olan müttefikleri Moskova ve Tahrana giderek rejimin müzakerelerde ciddi bir tavır sergilemesi için destek aradı.

18 aylık takvim

Suriye sorununun çözümü için Kasım 2015te Viyanada toplanan Uluslararası Suriye Destek Grubu, somut bir takvim planı üzerinde mutabakat sağlamıştı. Gruptaki 17 ülke, ilk 6 ay içinde bir geçiş hükümeti kurulmasını ve 18 ay içinde de yeni anayasa ardında Suriyede seçimlerin yapılmasını konusunda anlaşmıştı.

Ana Sayfaya Git