Cenevre'deki Kıbrıs müzakerelerinde tarihi eşikler

İsviçre'nin Cenevre kentinde yürütülen Kıbrıs müzakerelerinde, tarafların ilk defa haritalarını sunması ve garantör ülkelerin katılımıyla "Güvenlik ve Garantiler" ana başlığıyla konferans düzenlenmesi gibi tarihi eşiklerin aşılmasına rağmen çözüm için daha katedilmesi gereken çok yol olduğu belirtiliyor.

Haberler 16.01.2017 - 08:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kbrs müzakerelerine ilikin Cenevrede 9-12 Ocakta hem taraflar arasnda ikili görümelerin hem de garantörler Türkiye, Yunanistan ve ngilterenin katld tarihi beli toplantnn ardndan teknik konular görümek üzere 18 Ocakta garantör ülkelerden uzmanlar bir araya gelecek. Süreç sonunda yeterli ilerleme salanrsa üst düzey boyuta tanacak müzakerelerde, Kbrsta iki toplumlu bir federal yapnn oluturulmas için çalmalarn hzlanmas bekleniyor.

Türkiye ve KKTC, Kbrsta Türkiyenin garantörlüü ve Türk askerinin mevcudiyetinin her koulda devam etmesi gerektiini savunurken Yunanistan ve Rum taraf ise hem garantörlüklerin kaldrlmas hem de Türk askerlerinin adadan ayrlmas artn ileri sürüyor.

Cenevredeki müzakerelerin son gününde taraflar, hazrladklar harita önerilerini BMye sunmu olsa da hem Türk hem de Rum taraf sunulan haritalarn kabul edilemez olduunun altn çizdi.

KKTC Cumhurbakan Mustafa Aknc, Rum tarafnn sunduu haritayla ilgili olarak Gerçekten kabul edilecek bir harita deil, bunu kabul edecek bir tek Kbrsl Türk de çkmaz. ifadelerini kulland.

- Masay terk eden Rum taraf

Adada kalc bar ve istikrar salamak amacyla 7-11 Kasm ve 20-21 Kasmda sviçrenin Mont Pelerin kasabasnda, 9-12 Ocakta da Cenevre kentinde yaplan müzakerelerde Rum taraf masadan kalkan ya da görümeleri askya alan taraf oldu.

Cenevredeki müzakerelerin ardndan açklamada bulunan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Güvenlik ve garantiler

konusunda gerek Kbrs Türk tarafnn gerek Rum kesiminin güvenlik endieleri olduunu biliyoruz. u açk ki daha katedilecek çok yol, yaplacak çok i var. diyerek Kbrsta çözüm için daha fazla zamana ihtiyaç olduuna iaret etti.

- Müzakerelerin ucu açk-kapal olmal tartmas

Türk taraf, müzakerelerin ucunun açk olmamas taraftaryken çözümün de federal bir yapyla olacaksa en ksa zamanda salanmas gerektiini yoksa alternatif çözüm önerilerine yöneleceini belirtirken, Rum taraf müzakerelerin ucunun açk olmas ve gerektii kadar sürdürülmesi görüünü savunuyor.

Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, konferansn ardndan yapt açklamada, müzakere sürecinin sonsuza kadar devam edemeyeceine dikkati çekerek somut bir takvime balanmas gerektiinin altn çizdi. çavuolu, Kbrs müzakerelerinin ucu açk bir süreç olmamas, 18 Ocaktaki görümelerin ardndan garantör ülkelerin bakanlarnn bir araya gelmesi gerektiini kaydetti.

Bu arada çavuolunun vurgulad en önemli hususlardan biri de Kbrsta Türkiyenin garantörlüü ve Türk askerinin mevcudiyeti devam edecek olmasyd.

- Dönüümlü bakanlk

Müzakerelerde dönüümlü bakanlk konusu da ele alnd. Türk taraf, dönüümlü bakanlkla ilgili maddenin anlama metninde mutlaka yerini almas gerektiini, aksi taktirde anlama metnine imza atmayacaklarnn altn çizdi.

BM Genel Sekreteri Kbrs Özel Danman Espen Barth Eide, Kbrs sorununa çözüm bulmak için Cenevre kentinde düzenlenen uluslararas konferansn baarl bir ekilde toplandn ve sürecin hala devam ettiini belirterek u an bulunduumuz noktadan memnunuz. Neticeye yaknz ama burada henüz hepsini tamamlayamadk. eklinde konutu.

Cenevredeki konferansa, KKTC Cumhurbakan Mustafa Aknc ve Rum lideri Nikos Anastasiadis ile garantör ülkeler adna Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, Yunanistan Dileri Bakan Nikos Kocias ve ngiltere Dileri Bakan Boris Johnson katld.

Kbrs müzakerelerini oluturan,

Ekonomi

, AB

, Mülkiyet

, Yönetim-Güç Paylam

, Toprak ile Güvenlik ve Garantiler

olmak üzere 6 temel balktan Güvenlik ve Garantiler konferansn ana gündem maddesini oluturdu.

Ana Sayfaya Git