Cenevre'deki Suriye konulu istişare toplantısı başladı

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, Mısır, Fransa, Almanya, Ürdün, Suudi Arabistan, İngiltere ve ABD'den üst düzey diplomatlarla bir araya geldi.

Haberler 04.05.2019 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birlemi Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, Msr, Fransa, Almanya, Ürdün, Suudi Arabistan, ngiltere ve ABDden üst düzey diplomatlarla Suriye konulu istiare toplantsnda bir araya geldi.

8 Ocakta göreve balayan Pedersenn, BM tarafndan küçük grup olarak adlandrlan ülkelerle ilk toplants BM Cenevre Ofisinde TS 12.30da balad.

stiare toplantsnda ABDyi Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Msr Dileri Bakan Yardmcs Yasser Elwy, Fransay Cumhurbakan Emmanuel Macronun Suriye özel temsilcisi François Senemaud, Almanyay Suriye Özel Temsilcisi Robert Rohde, Ürdünü Suriye Özel Temsilcisi Harun Hasan, Suudi Arabistan Körfez likileri Bakan Tamer El Sabhan ve ngiltereyi Suriye Özel Temsilcisi Martin Longden temsil ediyor.

Toplantda Pedersenin önceliini, geçen yln aralk ayndan bu yana ilerleme kaydedilmeyen Cenevre sürecini canlandrmak ve taraflar arasndaki güveni artrmak oluturuyor.

Suriyede siyasi çözüm sürecinin ele alnca toplantda ayrca Anayasa Komitesinin kurulmas öncelikle amaçlanyor.

Jeffrey, toplant giriinde Türkiyedeki temaslarna ilikin bir soru üzerine, Olumlu ve verimli geçti. dedi.

Pedersenn küçük grup ile yapaca resmi toplantnn ardndan taraflar arasnda ikili görümelere geçilecek.

Pedersen Astana garantörleriyle de buluacak

Cenevre sürecinde küçük grupla en son toplanty dönemin BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, 14 Eylül 2018de gerçekletirmiti.

Pedersen, sal günü BM Güvenlik Konseyini (BMGK) Suriyedeki son gelimelere ilikin bilgilendirmiti. Astana garantörleri Türkiye, Rusya ve randan yetkililerle mays aynda Cenevrede de görüeceklerini ve Suriyede uluslararas i birliine ihtiyaç duyulduunu belirten Pedersen, Yeniden canlandrlm geni tabanl bir uluslararas i birlii görmek istiyorum ve Cenevreyi destekleyecek ortak bir forum oluturulmal. ifadesini kullanmt.

Ana Sayfaya Git