Cerablus'ta hayat normale dönüyor

Fırat Kalkanı Harekatı'nın ardından terör örgütü DEAŞ'tan temizlenen ve Türkiye'nin desteğiyle hızla gelişen Halep'in Cerablus ilçesinde, hayat normale dönüyor.

Haberler 24.02.2017 - 08:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bölgedeki askeri ve yerel kaynaklardan alnan bilgiye göre, Türk Silahl Kuvvetleri (TSK) desteinde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafndan yaklak 6 aydr yürütülen Frat Kalkan Harekatnn toplumsal hayata olumlu yansmalar gözle görülür hale geldi.

TSK ve ÖSO tarafndan DEAtan kurtarlan ve güvenliin saland yerlerde, halkn evlerine dönerek normal yaantlarna geçmeye baladklar görülüyor.

Yetkililer, Cerablus civarnda yaayan bölge insannn dile getirdii en önemli sorunun eitim olduunu belirtiyor.

Terör örgütü DEAn kontrolünde olduu dönemde, okula gitmenin yasakland, binalarn zarar gördüü ancak TSK desteindeki ÖSO unsurlarnca Cerablus ve çevresine hakim olunmasndan sonra yklan okullarn Türkiye tarafndan onarld, çocuklarn tekrar okullara gitmeye baladklar ifade ediliyor. Cerablusa bal köylerde ise okul binalarnn onarm sürüyor.

- Münbiçte zorla Kürtçe eitim

PKK/PYD hakimiyetinde bulunan ve aslnda bir Arap kenti olan Münbiçte okullarda zorla Kürtçe öretilmeye çalldn kaydeden yetkililer, Münbiçte Araplarn bundan rahatsz olduklarn ve çocuklarn eitim amacyla Cerablusa getirdiklerini belirtti.

DEAn kontrolündeyken hastane, doktor ve eczanenin olmad, yaralananlarn çaresizce ölüme terk edildii kentte doktorlarn çounun ise korkutularak kentten kaçmaya mecbur brakld ifade ediliyor.

Suriyelilerin, Türkiyenin hizmete soktuu sahra hastanesinin faaliyetleri ve ilaç desteinden memnun olduu hatta Münbiçten bile hastalarn tedavi için Cerablusa geldikleri belirtiliyor.

Münbiçte PKK/PYDnin insanlara salk hizmetleri anlamnda çeitli zorluklar yaatt, tedavi olmak için Ayn-el Araba gitmek isteyenlere izin verilmedii, halkn tedavi olmak için sadece Cerablusa gelebildii kaydedildi. Pek çok kiinin tedavi göremedii için basit rahatszlklar dahi atlatamadklar, ilaç bulamadklar belirtiliyor.

- Bölgede elektrik ve su sknts

Bölgede, ayrca DEA terör örgütünün sadece düün, cenaze gibi özel zamanlarda elektrik verdii, bölge halknn bu sebeple büyük skntlar çektii de dile getiriliyor.

Ancak son dönemde Türkiyenin destekleriyle elektrik probleminde skntlarn azald ve sorunun çözümü için gerekenlerin Türk makamlarnca yapld bildiriliyor.

Cerablustaki elektrik altyapsnn Türkiyeden gelen elektrii kaldramad, bu sebeple de baz bölgelerde enerji ihtiyacnn jeneratörler araclyla saland ifade ediliyor.

Jeneratörlerin çalmas için gerekli akaryaktn bölgede çok pahal olmas, bölge halknn içinde bulunduu olumsuzluklara bir yenisini ekliyor.

Halknn bütün bu skntlarnn temelinde Münbiçte bulunan ve Münbiç ile Cerablusa elektrik salayan barajn terör örgütü PYD tarafndan sahiplenildii ve bu barajdan elde edilen elektriin kullanma sunulmad da dile getiriliyor.

Buradaki bir dier sorunun, yaklak bir yldr devam eden su sknts olduu belirtiliyor. Yalarn yetersizlii, Cerablusun civar köylerinde su sknts çekilmesine neden oluyor.

Elvaniye köyünün büyük bir su deposu olduu ve bu depodan civar köylerin istifade ettii dile getiriliyor. Ancak bu deponun DEA tarafndan kullanlamaz hale getirilmesi nedeniyle su skntlarnn daha da artt belirtiliyor.

Güvenlik konusunda ise özellikle Cerablusta, Türkiyede yetitirilen polislerin göreve balamasyla birlikte emniyetle ilgili yaanan skntlarn azald bildiriliyor.

Halka önemli ölçüde rahatszlk veren silahl protestolarn da Türk ve Suriyeli emniyet ekiplerinin çalmalaryla son bulduu dile getiriliyor.

- Münbiçe yönelik operasyon

Cerablus halk, Frat Kalkan Harekat ile yurtlarnn terör örgütü DEAn olumsuz faaliyetlerinden kurtulduunu, ilerleyen dönemde Münbiçin terör örgütü PYDden kurtulmasn dört gözle beklediklerini, bu sayede istedikleri gibi akrabalarn ziyaret edebileceklerini belirtiyor.

Münbiçteki adalet anlaynn da insan haklarna aykr olduunu dile getiren bölge halk, mahkeme kararlarnn bölgenin etnik yaps gözetilerek verildiini, bu durumun da topluluklar arasnda krlmalara ve anlamazlklara sebep olduunu belirtiyor.

Ana Sayfaya Git