Çernobil'deki 'radyasyon' riskine yüksek güvenlik önlemleri

Dünyanın en büyük felaketlerinden birinin yaşandığı ve ziyaretçi akınına uğrayan Çernobil Nükleer Santrali'ne giriş ve çıkışlarda radyasyon riskine karşı yüksek güvenlik önlemleri dikkati çekiyor.

Haberler 10.07.2019 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyann en büyük felaketlerinden birinin yaand ve ziyaretçi aknna urayan çernobil Nükleer Santraline giri ve çklarda radyasyon riskine kar sk güvenlik önlemleri dikkati çekiyor.

çernobil Nükleer Santralinde 26 Nisan 1986da yaanan patlama, dünya tarihine en büyük nükleer facialardan biri olarak geçti.

AB ve Türkiyenin de aralarnda bulunduu büyük bir konsorsiyumun katklaryla, patlamann olduu 4üncü reaktörün üzeri yllar sonra çelik zrhla kapatld. Ardndan santralin bir bölümü turizme açld.

Korkunç kaza, çernobil adn tayan diziyle yeniden dünya gündemine oturdu.

çernobildeki güvenlik önlemleri yeterli

Ankara Üniversitesi (AÜ) Nükleer Bilimler Enstitüsünün düzenledii etkinlik kapsamnda çernobil Nükleer Santralini ziyaret eden bilim insanlar, buradaki güvenlik önlemlerini anlatt.

Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdür Yardmcs Prof. Dr. Aye Kaka, Ukraynallarn kazadan büyük ders çkardn gördüünü dile getirdi.

Kaka, çernobilde alnmas gereken bütün güvenlik önlemlerini almlar. Gezimiz srasnda hem aktif hem pasif dozimetrelerimizle geldik. Elimizde radyasyonlar annda ölçebileceimiz dedektörlerimiz de vard. Ölçümlerimiz, radyasyon miktarnn güvenli seviyelerde olduu yönünde. Bu da bize çernobilin radyoaktiviteden yeterli oranda arndrlm bir bölge haline getirildiini gösteriyor. deerlendirmesinde bulundu.

Kurallarn yazl olduu belge imzalanyor

AÜ Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdür Yardmcs Doç. Dr. Gaye Özgür çakal ise çernobile girite düzenlenen elektronik biletlerde, bölgede uyulmas gereken kurallarn yazl olduu belgenin ziyaretçilere imzalatldn belirtti.

Bu kurallarn genel olarak radyasyon güvenliiyle ilgili olduunu kaydeden çakal, u bilgileri verdi:

Bu kurallar arasnda kapal kyafetler ve ayakkablarn giyilmesi, herhangi bir maddenin dar çkarlmamas, darda yemek yenmemesi, herhangi bir nesneye dokunulmamas, oturulmamas gibi kurallar bulunuyor. Ayrca rehberlerin takip edilmesi, riskli binalara ve radyasyon kirlilii olan bölgelere girilmemesi, sadece güvenli yollardan yürüme konusunda da uyarlar aldk.

Kontaminasyon cihazlarndan geçtik

AÜ Nükleer Bilimler Enstitüsü Öretim Üyesi Doç. Dr. Eren ahiner de çernobilde ziyaretçilere ne kadar radyasyona maruz kalndn gösteren dozimetrelerin datldn ve sürekli radyasyon ölçümü yapldn belirtti.

ahiner, unlar kaydetti:

Ziyaretimizin her aamasnda kontaminasyon cihazlarndan geçtik. Herhangi radyoaktif kirliliin bulamas durumunda bu cihazlarn uyar verecei söylendi. Yemekhaneye girerken ve çkarken bu kontaminasyon cihazlarndan geçtik ve içeride sadece bize özel ayrlm, rehberin izin verdii yerlerde, hiçbir yere dokunmadan ve birbirimizden ayrlmadan gezecek ekilde, patlamann gerçekletii 4üncü ünitenin etrafnda ve Pripyat ehrinin etrafnda dolatk.

çernobil kazas

Ukraynann bakenti Kieve 110 kilometre uzaklktaki çernobil Nükleer Santralinde 26 Nisan 1986da bir deneme esnasnda kaza meydana gelmi ve patlama olmutu. Patlamadan dolay havaya yaylan radyasyon, bata bölge olmak üzere çok sayda insan olumsuz etkilemi ve kanser vakalarnda art meydana gelmiti.

O dönem Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliine (SSCB) ait olan çernobildeki santraldeki patlamann ardndan radyasyon dozu normal deerlerin binlerce kat üzerine çkmt. Bu seviyedeki bir radyasyona sadece birkaç saniye maruz kalan santraldeki görevliler, çok ksa süre sonra hayata veda etmiti.

Ana Sayfaya Git