Cezayir, Nijer krizini çözme girişimini erteledi

Cezayir hükümeti, Nijer krizine ilişkin yapılması planlanan hazırlık istişarelerinin başlamasını, Cezayir'in arabuluculuğunun etkinleştirilmesi konusunda gerekli açıklamalar elde edilene kadar erteleme kararı aldı.

Haberler 09.10.2023 - 20:51 Son Güncelleme : 09.10.2023 - 20:57

Cezayir Dışişleri Bakanlığı, Nijerde yaşanan kriz ve bu ülkedeki askeri yönetimin Cezayirin arabuluculuğunu kabul etmesi durumuna ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Nijerdeki askeri yönetimin 27 Eylülde ülkedeki siyasal, kurumsal ve anayasal düzeyde yaşanan krizin çözümü için Cezayirin arabuluculuğunu kabul ettiği hatırlatılarak, Cezayir Dışişleri Bakanı Ahmed Attafın da bu bağlamda hazırlık istişarelerini başlatmak için en kısa zamanda Niameyye gitmeye hazırlandığı belirtildi.

Niameydeki Cezayir Büyükelçiliğinin Nijer Dışişleri Bakanlığı ile bu ziyaretin programı ve içeriği hakkında temaslarda bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, ancak tüm bu iletişimlere rağmen, bu konuya ilişkin kendilerinden beklenenlere yanıt verilmediği vurgulandı.

Açıklamada, Nijerli yetkililer tarafından yapılan açıklamaların Cezayirin arabuluculuğunu kabul etme yönünde soru işaretlerine yol açtığı belirtilerek, bunun üzerine Cezayir hükümetinin, arabuluculuğun etkinleştirilmesine ilişkin gerekli gördüğü açıklamalar elde edilene kadar yapılması planlanan hazırlık istişarelerinin başlatılmasını erteleme kararı aldığı kaydedildi.

Cezayir Dışişleri Bakanlığının 2 Ekimdeki yazılı açıklamasına göre, Nijer Dışişleri Bakanlığı, ülkedeki krizin siyasi çözümü için Cezayir hükümetinin yaptığı arabuluculuk girişimiyle ilgili resmi bir cevap göndererek teklifi kabul etmişti.

Cezayir Dışişleri Bakanı Attaf, 29 Ağustosta Cezayirde düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin Nijerdeki krizi 6 ay içinde sona erdirecek ve anayasal düzene dönülmesini sağlayacak bir girişim başlattığını açıklamıştı.

NİJERDEKİ DARBE

Nijerde Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuzda Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuzda Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli geçiş hükümetinin başına geçmişti.

CNSP, 7 Ağustosta Lamine Zeineyi başbakan olarak atamış, 10 Ağustosta da asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabineyi açıklamıştı.

Ana Sayfaya Git