Çocukları donmasın diye nöbetteler

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ilindeki babalar, kış aylarının sert geçmesi nedeniyle çocuklarının donmaması için dondurucu soğukta gece nöbeti tutuyor.

Haberler 28.01.2022 - 10:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DLB- Suriyenin kuzeybatsndaki dlib ilindeki babalar, k aylarnn sert geçmesi nedeniyle çocuklarnn donmamas için dondurucu soukta gece nöbeti tutuyor.

Ar souk havalar, Suriyenin kuzey ve kuzeybatsnda zorla yerinden edilen sivillerin snd derme çatma çadrlarn bulunduu bölgelerde de etkili oluyor.

Yalar ve dondurucu havalar, dlib ve çevresindeki bölgeleri olumsuz etkilerken, youn kar ya nedeniyle de yüzlerce çadr yklarak kullanlmaz hale geldi.

Esed rejimi ve destekçilerinin saldrlar nedeniyle evlerini terk ederek kamplara yerleen aileler, yoksulluk ve kötü hava artlaryla mücadele ediyor.

Yalarn ardndan içerisi su ve çamur dolan çadrlarda yaamak zorunda kalan aileler, kar yalarnda ise çadrlarnn üzerlerine çökmesinden korkuyor.

Termometrelerin geceleri sfrn altn gösterdii kentte çadrlarda yaayan siviller, snmak için büyük güçlük çekiyor.

Ebeveynler ise su baskn ve youn kar ya nedeniyle çadrlarn çökmesiyle çocuklarnn donarak ölmesinden korktuklar için geceleri uyumuyor.

Ortalama 10 kiinin yaad küçük bir çadrda snmak için çöpten toplanan plastik ve atk maddeler yaklrken, geceleri ise sadece battaniyelerle snlyor.

Esed rejimi ve destekçilerinden tutuklama, ikence ve yargsz infazlarndan korktuklar için evlerine dönemeyen ailelerin tek istei ise çadrlarn stacak yardm elinin uzatlmas.

AA muhabirleri, dlibin Atme kamplar bölgesinde dondurucu havalarn etkili olduu ahabo Kampnda yerinden edilmi ailelerin barnd çadrlarda gece zorlu yaam artlarn görüntüledi.

- Geceleri battaniyeden baka bir seçeneimiz yok

Esed rejimi güçlerinin Hama krsalndaki Gab Ovasna düzenledii youn saldrlar sonucunda evini terk ederek kampa snan Yasir Barri, bölgede k aylarnn çok zor geçtiini söyledi.

Barri, 7si çocuk toplam 12 kiilik ailesiyle bir çadrda yaadklarn belirterek, (Gece) u an çadrda sobamz veya yakacak hiçbir eyimiz yok. çocuklar stmak için çöpten topladmz eski ayakkab ve plastikleri gündüz yakyoruz, geceleri battaniyeden baka bir seçeneimiz yok. dedi.

çocuklarnn aç uyumasna dayanamadn vurgulayan Barri, Onlar doyurmak için kalbimden bir parça koparp vermek istiyorum. bulamyorum. Geçimimizi her ay gelen sadece bir yardm kolisi ile salyoruz. çocuklarm stamaynca içime atyorum bana ar geliyor, ne yapacam bilmiyorum. diye konutu.

En son geçen yl yakacak yardm aldn anlatan Barri, unlar kaydetti:

iddetli yalarn olduu geceler, çadrn içerisi sularla doluyor, tüm eyalarmz slanyor. Karl havalarda çadrlarmzn üzerinden biriken kar temizlemezsek çadrlarmz yklyor. çocuklarma ilaç alacak param yok. Yalvar yakar tandklardan borç alp çocuklarma ilaç temin ediyorum. çocuklarn solunum cihazna ihtiyac var ancak temin edemiyorum. Torunum ve çocuklarm donmamalar için battaniye ile sarp sarmalyorum.

- Tek isteim bir ev ve olumu stacak soba

Hamann kuzey krsalndan dlibe göç eden Hüseyin Nasr de dondurucu gecelerde battaniyeye sard çocuunu stmak için çadrda gaz bitmek üzere olan seyyar yemek tüpü yaktn anlatt.

Bir gözü doutan engelli dier gözü ise yüzde 25 gören Nasr, Ben çalamyorum. Eim ise tarlada günlük 7 Türk lirasna çalyor. Tek isteim bir ev ve olumu stacak soba. dedi

Baba Nasr, geçimini ve olunun ilaç parasn komularndan ald borç para ile saladn vurgulad.

- dlibdeki durum

Türkiye, Rusya ve ran, 2017deki Astana toplantsnda, Esed rejiminin kontrolünde olmayan alanda 4 gerginlii azaltma bölgesi oluturma karar ald.

Rejim, ran destekli teröristler ve Rusya, saldrlara devam edip 4 bölgeden 3ünü ele geçirip dlibe yöneldi.

Türkiye, Eylül 2018de Rusya ile atekesi güçlendirmek için ek mutabakata varsa da saldrlar Mays 2019da tekrar iddetlendi. Türkiye ile Rusyann 5 Mart 2020de salad yeni mutabakatn ardndan atekes büyük ölçüde korunuyor.

2017-2020 döneminde saldrlardan kaçan yaklak 2 milyon sivil, Türkiye snrna yakn bölgelere göç etmek zorunda kald.

Ana Sayfaya Git