Çok uluslu tatbikata Türkiye'den önemli katkı

15 NATO üyesi ülkenin katılacağı NATO Steadfast Defender 2021 Tatbikatı ve bu tatbikat ile ilişkilendirilmiş 26 ülkeden 30 binin üzerinde personelin katıldığı Defender Europe 2021 tatbikatında görev alacak Mehmetçik, yarın Romanya'ya gidecek

Haberler 10.05.2021 - 10:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABD Avrupa Ordusu Komutanl emir komutasndaki Defender Europe 2021 tatbikat devam ediyor.

Dört farkl ana tatbikatn birleiminden oluan tatbikata 26 ülkeden 30 binin üzerinde personel katlyor. Tatbikatla ortak savunma anlay çerçevesinde, Karadeniz ve Balkanlar bölgesinde meydana gelebilecek dümanca faaliyetler ve bir saldrya yönelik olarak ABD ordusunun büyük çapl muharip bir kuvveti süratli ekilde ynaklama kabiliyetinin gösterilmesi amaçlanyor.

ABD Avrupa Ordusu Komutanlnn, Belçika, Almanya ve Hollandada konulu bulunan kuvvetleri ve ABDden intikal edecek hava indirme unsurlaryla katld tatbikatta NATO ülkeleri ve ortak ülkeler de milli kuvvetleriyle yer alyor.

Tatbikatn caydrclk olarak adlandrlan birinci safhasnn ilk aamasnda ABD Avrupa Ordusu Komutanl, Müterek Kara Unsur Komutanl görevini alarak harekattaki kuvvetlerin Estonya, Bulgaristan ve Romanyaya intikal etmesine yönelik faaliyetleri koordine ediyor. 1-14 Maystaki tatbikatn bu safhas Bulgaristan, Kanada, Estonya, Almanya, talya, Polonya, Hollanda, Romanya, spanya ve ngilterenin katlmyla Estonya, Bulgaristan ve Romanyada icra ediliyor.

Tatbikatn birinci safhasnn ikinci aamasnda ise ABD Avrupa Ordusunun, ABD 5inci Kolordu Komutanln, NATO Güneydou çok Uluslu Kolordusunu ve ABDnin Avrupada yer alan kara unsurlarn taktik kontrolüne almas planlanyor.

ABD Piyade Tugay Muharebe Görev Kuvveti, bu kapsamda Arnavutluk, Bosna Hersek, Hrvatistan, Yunanistan, Kuzey Makedonya, Slovenya ve Karadaa intikal edecek. Tatbikatn bu safhasna Arnavutluk, Bosna Hersek, Hrvatistan, Yunanistan, Karada, Kosova ve Slovenya katlacak.

Tatbikatn inisiyatifin ele geçirilmesi olarak adlandrlan ikinci aamasnda Romanya Kara Kuvvetleri birlikleri, Romanya harekat alannda ABD Avrupa Kara Kuvvetleri birlikleri ile Romanya ve Bulgaristan harekat alanlarnda oynak savunma icra edecek.

Karadan ve havadan sevkiyat

Macaristanda askeri hastane ve Arnavutlukta Harp Esiri Toplama Merkezi tesis edilecek tatbikatn bu safhas Steadfast Defender 21 tatbikat ile ilikilendirilecek.

24 Mays-9 Hazirandaki bu safhaya Steadfast Defender 21 Tatbikat kapsamnda Romanyann Cincu kentinde olacak 66nc Mekanize Piyade Tugay Komutanl unsurlar da 2-9 Haziranda katlacak.

Tatbikata Türkiye, 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren 1 yl süre ile NATO Mukabele Kuvveti Kara Unsur Komutanl rolünü üstlenen çok uluslu NATO Kolordusu 3üncü Kolordu (HRF) Komutanl (NRDC-TUR) ve çok Yüksek Hazrlk Seviyeli Müterek Görev Kuvveti Kara Tugay rolünü üstlenen 66nc Mekanize Piyade Tugay Komutanl birlikleri ile katlm salayacak. Tatbikata katlacak toplam 1356 personel, 214 askeri araç, 39 römork ve 128 konteyner, kara veya hava yolu ile yarndan itibaren Romanyaya gidecek.

Ayrca tatbikatn bu safhasnda Bulgaristan, Hrvatistan, Almanya, Gürcistan, Yunanistan, Macaristan, talya, Moldova, Kuzey Makedonya, Romanya, spanya, Ukrayna ve ngiltere yer alacak.

Tatbikatn üstünlüün ele alnmasn kapsayan üçüncü safhas ise plan çerçevesinde NATO Antlamasnn 5inci maddesinin yürürlüe sokulmasyla balayacak. Kolektif güvenlik kapsamnda ABD 5inci Kolordusu ve NATO Güneydou çok Uluslu Kolordusu, saldrgan ülke birliklerine kar taarruzi harekat balatacak.

Bilgisayar Destekli Komuta Yeri Tatbikat olarak yaplacak bu safhada Arnavutluk, Bulgaristan, Hrvatistan, Macaristan, talya, spanya, Romanya, Slovenya ve ngiltere görev alacak.

Ana Sayfaya Git