Çözümün yolu yeni anayasada

"Anayasa Komitesi, siyasi çözümün aktif hale getirilmesinin bir parçasıdır. Suriyelilerin kendi kaderlerini belirlemesi için bir adımdır"

Haberler 06.11.2019 - 09:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriye Anayasa Komitesinin muhalif E Bakan Hadi el Bahra, Komitenin Suriyelilerin kendi kaderlerini belirleyecei siyasi süreç için bir adm niteliinde olduunu söyledi.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonunun (SMDK) bir dönem bakanln üstlenen Bahra, sviçrenin Cenevre kentinde dün ikinci turuna balanan anayasa görümelerindeki durumu, AA muhabirine deerlendirdi.

Dün balayan ve yalnzca 45 kiilik küçük yap ismi verilen yazm kurulunun katld oturumun olumlu atmosferde geçtiini belirten Bahra, Baz konularda görü ayrl vard. Ana hedef, 150 üyenin katld toplantlardaki tartmalardan ve önerilerden faydalanmakt. Bugün bütün taraflarn gruplar ayr toplanarak öneri ve notlar üzerine çalacak. Bunlar anayasa maddelerine ilikin öneriler olacak. ifadelerini kulland.

Bahra, toplantlarn günde 4 saat eklinde planlandn, sonrasnda her heyetin kendi içerisinde toplanaca bilgisini vererek öyle devam etti:

Biz görümelerin 8 saat olmasn, turlarn 3 hafta kesintisiz sürmesini temenni ediyoruz. u ana kadar sadece bir hafta çalma konusunda anlamaya varabildik. Rejim heyeti, bunda srar ediyor. Kalan 3 haftada ise gruplar içi müzakereler olacak.

45 kiilik küçük yapnn ilk toplantsnda birbirine çok uzak görüler vard. Bu hafta, Suriyelilerin gelecek haftalar için çalma gündemi belirleyip belirleyemeyeceklerini ve sürekli çalp çalamayacaklarn göreceiz.

- Anayasaya nihai onay, Suriye halk verecek

Bahra sözlerini öyle sürdürdü:

Suriye halkna unu söylemek istiyorum; Anayasa Komitesi konusu çok önemli. Bu Komite, tek bana tam siyasi çözüm deil. Anayasa Komitesi, siyasi çözümün aktif hale getirilmesinin bir parçasdr. Suriyelilerin kendi kaderlerini belirlemesi için bir admdr. Ancak bu Komite çalmalar, bir müzakere sürecidir. Anayasaya nihai onay Suriye halk verecek. Anayasa Komitesi, yönetim, seçimler ve terörle mücadele gibi dier konularn görüülmesi için bir anahtardr.

- Komitenin yaps

Komite, büyük ve küçük olmak üzere iki yapdan oluuyor. Büyük yap, Komite üyelerinin tümünü kapsyor ve rejim, muhalefet heyeti, sivil toplum temsilcileri olmak üzere üç gruptan oluuyor. Küçük yap, üç listeden seçilen on beer kiiden meydana geliyor ve anayasann yazmndan sorumlu bulunuyor.

45 kiilik yazm kurulunun hazrlad taslaklar, 150 kiilik büyük yapnn onaylamas, karar alnmas için ise üyelerin en az yüzde 75inin evet oyu gerekiyor.

Komitenin yapsyla ilgili en dikkati çeken husus ise iki e bakana sahip olmas.

Muhaliflerin e bakanln Bahra, rejimin e bakanln ise önceki anayasay hazrlayan komitede de yer alan hukukçu Ahmed Kuzbari üstleniyor.

Ana Sayfaya Git