Dışişleri'nden ABD'nin kararına tepki

Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Filistinli mültecilere temel hizmetleri sağlayan ve bölgedeki istikrara katkı yapan Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansına (UNRWA) mali yardımları tamamen durdurma kararını esefle karşıladıklarını bildirdi.

Haberler 02.09.2018 - 11:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABDnin BM Yakn Doudaki Filistinli Mülteciler için Yardm ve Bayndrlk Ajansna (UNRWA) yapt mali katky durduraca yönündeki talihsiz açklamas büyük hayalkrkl yaratmtr.

Kurulduu tarihten bu yana eitim ve salktan istihdama kadar uzanan geni bir yelpazede Filistinli mültecilerin en temel ihtiyaçlarnn karlanmas ilevini üstlenen UNRWA uluslararas toplumun mazlum halklarla dayanmasnn önemli sembollerinden biri haline gelmitir.

Bugün UNRWA okullarnda 500 binden fazla Filistinli çocuk eitim görmekte ve bir milyona yakn Filistinli UNRWAnn acil gda yardmlarna muhtaç durumda hayatlarn sürdürmektedir.

ABD KARARINA TEPK

ABDnin ald karar, be milyonun üzerindeki Filistinlinin yaamlarn olumsuz yönde etkileyecektir. Bu karar ayn zamanda Filistin meselesine iki devletli siyasi çözüm bulunmas vizyonuna; bölgesel bar ve istikrara zarar verecektir.

Bu artlar altnda, UNRWAnn faaliyetlerine kesintisiz devam edebilmesi uluslararas toplum açsndan bir meruiyet snav ve vicdani görev haline gelmitir.

Bu hususlarn BM Genel Kurul Üst Düzeyli görümeleri marjnda 27 Eylül 2018 tarihinde New Yorkta, Türkiyenin yansra Ürdün, Japonya, sveç ve ABnin e ev sahipliinde BM Genel Sekreteri ve UNRWA Genel Komiserinin katlmyla düzenlenecek bir toplantda ayrntl ekilde ele alnmas öngörülmektedir.

Filistin halkyla her alanda tam dayanma içinde bulunan ve UNRWAnn Danma Komisyonu Bakanln yürüten Türkiye, UNRWAya destek olmak için her türlü gayreti göstermeye kararllkla devam edecektir.

Ana Sayfaya Git