Danimarka'da Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırılar birden fazla şehirde sürüyor

Danimarka'nın başkenti Kopenhag ile Aalborg şehrinde Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırılar düzenlendi.

Haberler 07.08.2023 - 20:23 Son Güncelleme : 08.08.2023 - 15:15

Ülkede İslam karşıtı ve ırkçı Danske Patrioter (Danimarkalı Vatanseverler) isimli grubun üyeleri, Türkiye, Pakistan, Cezayir, Endonezya ve İranın Kopenhag Büyükelçilikleri önünde Kuran-ı Kerim yaktı.

Grup, daha sonra Aalborg şehrinde Kuran-ı Kerime yönelik saldırı düzenledi, İslam karşıtı sloganlar attı.

Provokasyonlarını polis eşliğinde gerçekleştiren grup üyeleri, burada Müslüman bir kadının tepkisiyle karşılaştı.

Yaşanan sözlü tartışmanın ardından polis, kadını olay yerinden uzaklaştırdı.

Grup, bu anları sosyal medya hesaplarından canlı paylaştı. Facebook, grubun bazı videolarına kısıtlama getirmişti.

- İsveç ve Danimarkada Kuran-ı Kerime yönelik provokasyonlar

İsveç ve Danimarkada son dönemde Kuran-ı Kerime yönelik saldırılar yoğunlaşırken, bu provokasyonlara izin verilmesi tepkiyle karşılanıyor.

Danimarkalı aşırı sağcı politikacı ve Sıkı Yön Partisi lideri Rasmus Paludan, 2022de Paskalya tatili boyunca İsveçin Malmö, Norköpin, Jönköping kentleri ile başkent Stockholmde Kuran-ı Kerim yakma provokasyonlarını sürdürmüştü.

Paludan, 21 Ocakta Türkiyenin Stockholm Büyükelçiliği ve 27 Ocakta Türkiyenin Kopenhag Büyükelçiliği önünde Kuran-ı Kerim yakmıştı.

Stockholmde Irak asıllı Salwan Momika da Kurban Bayramının birinci gününe denk gelen 28 Haziranda, Stockholm Camisi önünde polis koruması altında Kuran-ı Kerim yakmıştı.

Momika, 20 Temmuzda da Irakın Stockholm Büyükelçiliği önünde polis koruması altında Kuran-ı Kerimi ve Irak bayrağını ayaklar altına almıştı.

Danimarkadaki İslam düşmanı ve aşırı milliyetçi bir grup, nisan itibarıyla Türkiyenin Kopenhag Büyükelçiliği önünde Türk bayrağına ve Kuran-ı Kerime yönelik saldırı düzenlemeye başlamıştı.

İslam karşıtı pankart açan ve İslama hakaret içeren sloganlar atan grup üyeleri, 21 Temmuzda Irakın, 24 Temmuzda İran ve Irakın, 25 Temmuzda da Mısır ve Türkiyenin Kopenhag büyükelçilikleri önünde Kuran-ı Kerim yakmıştı.

Grup, 28 Temmuzda Kopenhagdaki bir caminin önünde, 1 Ağustosta Türkiye, Irak, Mısır ve Suudi Arabistanın Kopenhag büyükelçilikleri önünde, 3 Ağustosta ise Türkiye, Irak, Mısır, Suudi Arabistan ve İranın büyükelçilikleri önünde Kuran-ı Kerimi ateşe vermişti.

Grup, 4 Ağustosta Türkiye, Irak, Mısır, Suudi Arabistan ve İranın Kopenhag büyükelçilikleri önünde Kuran-ı Kerim yakarak, İslam karşı pankart açmış ve slogan atmıştı.

Gruptakiler, yazarı Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lökke Rasmussen olan bir kitabı da yakmıştı.

Öte yandan İran asılı Danimarkalı sanatçı Firoozeh Bazrafkan da 5 Ağustosta Kopenhagda Kuran-ı Kerime yönelik saldırı gerçekleştirmişti.

Kuran-ı Kerime yönelik saldırıları ele almak amacıyla 31 Temmuzda gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) 18. Olağanüstü Dışişleri Bakanları toplantısıyla eş zamanlı olarak Danimarka ve İsveçte yine Kuran-ı Kerime yönelik saldırılar düzenlenmişti.

Bu eylemlerin, polis koruması eşliğinde ve yetkili makamlardan izin alınarak yapılmasına, Türkiye başta olmak üzere birçok ülke tepki göstermişti.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda 25 Temmuzda, kutsal kitaplara yönelik şiddeti uluslararası hukukun ihlali olarak tanıyan ve bu tür eylemleri şiddetle kınayan karar tasarısı kabul edilmişti.

Ana Sayfaya Git