Danimarka’da seçimin kazananı sol partiler oldu

Danimarka’daki genel seçimlerde, resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Mette Frederiksen liderliğindeki Sosyal Demokrat Partinin başı çektiği sol blok zafer kazandı.

Haberler 07.06.2019 - 11:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Danimarkadaki genel seçimlerde, resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Mette Frederiksen liderliindeki Sosyal Demokrat Partinin ba çektii sol blok zafer kazand.

Danimarkada yaplan genel seçimlerden, resmi olmayan sonuçlara göre sol partiler zafer çkt.

Danimarkada yaplan genel seçimlerde, oy verme ileminin ardndan sandklarn yüzde 93,6s sayld. Sandklardan gelen resmi olmayan sonuçlara göre, Sosyal Demokrat Partinin ba çektii, Sosyal Liberal Parti (Radikale Venstre), Sosyalist Halk Partisi ve Birlik Listesinden (Enhedslisten, Kzl-Yeiller) oluan sol blok seçimlerden zaferle çkt.

Danimarkada kamu yayncs DR tarafndan açklanan sonuçlara göre, Danimarkann ikinci kadn babakan aday Mette Frederiksen liderliindeki Sosyal Demokrat Parti seçimlerde yüzde 26 civarnda oy ald. Mevcut hükümetin Babakan Lars Lökke Rasmussen liderliindeki Liberal Parti ise yüzde 23lerde kald.

Resmi olmayan sonuçlara göre, 179 sandalyeli parlamentoda, sol blok 91 milletvekili çkartrken sa blok ise 75 sandalye kazand. Ülke genelinde 175 milletvekili seçilirken, Danimarka Krallna bal Faroe Adalar ile Grönland da parlamentoya ikier temsilci gönderiyor.

SOL PARTLER ÖNDE

Ar sac ve slam kart partilerden Danimarka Halk Partisi, resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 12 civarnda gerileyerek 2015 seçimlerine nazaran bu seçimlerde büyük hezimet yaad. lk defa parlamentoda temsil edilmek için yaran dier ar sa ve slam kart partilerden Yeni Sa (Nye Borgerlige) parlamentoda temsil edilmeyi garantiledi. Kuran- Kerim yakma provokasyonuyla gündeme gelen Rasmus Paludann lideri olduu Sk Yön (Stram Kurs) ise yüzde 2lik seçim barajn aamad.

Seçimlerde Alternatif Partinin 5 milletvekili, Yeni San ise 4 milletvekili çkard öngörülüyor. Bloklara dahil olmadklarn bildirseler de Alternatif Partinin sol blok, Yeni San ise sa bloka destek vermesi bekleniyor.

Oy saymnn tamamlanmasnn ardndan yaplacak tercihli oy saymyla birlikte, seçimlere katlan 9 Türkiye kökenli adayn durumu da kesinlik kazanacak.

Yaklak 5,8 milyon nüfusu olan Danimarkada, 4 milyon 219 bin civarnda seçmen bulunuyor. Ülkede seçime katlm oran yüzde 84 civarnda oldu.

Ana Sayfaya Git