Danimarka'daki Büyükelçiliğimiz önünde Kur'an-ı Kerim'e saldırı

Danimarka'da Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırı gerçekleştirildi.

Haberler 12.08.2023 - 18:27 Son Güncelleme : 12.08.2023 - 18:28

İslam karşıtı ve ırkçı Danske Patrioter (Danimarkalı Vatanseverler) isimli grubun bir üyesi, Türkiyenin Kopenhag Büyükelçiliği önünde Kuran-ı Kerim yaktı.

Grup, daha sonra Irakın Kopenhag Büyükelçiliği önünde Kuran-ı Kerimi ateşe verdi.

İslam karşıtı pankart açan ve sloganlar atan gruptakiler, bu anları sosyal medya hesabından canlı yayınladı.

Grubun provokasyonları, polis korumasında gerçekleştirildi.

Facebook, grubun sosyal medyada paylaştığı bazı videolara kısıtlama getirmişti.

- İsveç ve Danimarkada Kuran-ı Kerime yönelik provokasyonlar

İsveç ve Danimarkada son dönemde Kuran-ı Kerime yönelik saldırılar yoğunlaşırken, bu provokasyonlara izin verilmesi tepkiyle karşılanıyor.

Danimarkadaki İslam düşmanı ve aşırı milliyetçi bir grup, nisan itibarıyla Türkiyenin Kopenhag Büyükelçiliği önünde Türk bayrağına ve Kuran-ı Kerime yönelik saldırı düzenlemeye başlamıştı.

İslam karşıtı pankart açan ve İslama hakaret içeren sloganlar atan grup üyeleri, 21 Temmuzda Irakın, 24 Temmuzda İran ve Irakın, 25 Temmuzda da Mısır ve Türkiyenin Kopenhag Büyükelçilikleri önünde Kuran-ı Kerim yakmıştı.

Grup, 28 Temmuzda Kopenhagdaki bir caminin önünde Kuran-ı Kerimi ateşe vermişti.

Kuran-ı Kerime yönelik saldırıları ele almak amacıyla 31 Temmuzda düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) 18. Olağanüstü Dışişleri Bakanları toplantısıyla eş zamanlı Danimarka ve İsveçte yine Kuran-ı Kerime yönelik saldırılar düzenlenmişti.

1 Ağustosta Türkiye, Irak, Mısır ve Suudi Arabistanın Kopenhag Büyükelçilikleri, 3 Ağustosta ise Türkiye, Irak, Mısır, Suudi Arabistan ve İranın Büyükelçilikleri önünde Kuran-ı Kerim ateşe verilmişti.

Grup, 4 Ağustosta Türkiye, Irak, Mısır, Suudi Arabistan ve İranın, 7 Ağustosta da Türkiye, Pakistan, Cezayir, Endonezya ve İranın Kopenhag Büyükelçilikleri önünde Kuran-ı Kerim yakmıştı.

Grup, provokasyonlarını Kopenhag dışına da taşırken burada bazı Müslümanların tepkisiyle karşılaşmıştı.

Provokasyonlar, 8 Ağustosta Türkiye, Cezayir, Pakistan, Endonezya ve İranın Kopenhag Büyükelçiliklerinin, 9 Ağustosta Türkiye, Pakistan, Cezayir, Endonezya ve İran, 11 Ağustosta ise Pakistan, Cezayir, Endonezya ve Fasın Kopenhag Büyükelçilikleri önünde sürmüştü.

Gruptakiler, yazarı Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lökke Rasmussen olan kitabı da yakmıştı.

İran asıllı Danimarkalı sanatçı Firoozeh Bazrafkan da 5 Ağustosta Kopenhagda Kuran-ı Kerime yönelik saldırı gerçekleştirmişti.

Bu eylemlerin, polis koruması eşliğinde ve yetkili makamlardan izin alınarak yapılmasına, Türkiye başta olmak üzere birçok ülke tepki göstermişti.

Ana Sayfaya Git