Davos Zirvesi başlıyor

İsviçre'nin Davos kasabasında 21-24 Ocak'ta gerçekleştirilecek 50'inci Dünya Ekonomik Forumu'na, 3 bin civarında iş insanı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katılacak.

Haberler 21.01.2020 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyann etkili siyasetçileri ve i dünyasnn önde gelen temsilcilerinin katlaca Dünya Ekonomik Forumunun (WEF) bu ylki zirvesi bugün sviçrenin Davos kasabasnda Uyumlu ve sürdürülebilir bir dünyann taraflar temasyla balayacak.

Bu yl 50ncisi düzenlenecek Davos Zirvesine 117 ülkeden 3 bin i insan, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluu temsilcisi katlacak. Uyumlu ve sürdürülebilir bir dünyann taraflar ana temasyla düzenlenecek zirve, küresel gündemde öne çkan, gelir eitsizlii, siyasi kutuplama, çevre ve iklim krizi, küresel ekonominin durumu, paydalarn kapitalizmi, sürdürülebilir kalknma, teknoloji, ticaret ve 4üncü sanayi devrimi gibi çeitli balklara odaklanacak.

Davos toplantlar bu yl, Salkl gelecekler, Gezegen nasl kurtulur, Jeopolitiin ötesinde, Adil ekonomiler, yilik için teknoloji, Daha iyi i, Toplumun ve çalmann gelecei temalarnda 400e yakn açk ve kapal oturumla gerçekletirilecek.

Davosta 50den fazla ülke devlet bakan ve babakan düzeyinde temsil edilecek. Zirveye, ABD Bakan Donald Trump, Almanya Babakan Angela Merkel, talya Babakan Giuseppe Conte, AB Komisyonu Bakan Ursula von der Leyen, spanya Babakan Pedro Sanchez, sviçre Konfederasyon Bakan Simonetta Sommaruga, Afganistan Cumhurbakan Eref Gani, Avusturya Babakan Sebastian Kurz, Kolombiya Devlet Bakan Ivan Duque, Finlandiya Babakan Sanna Marin, Yunanistan Babakan Kiryakos Miçotakis, Hollanda Babakan Mark Rutte, Norveç babakan Erna Solberg, Pakistan Babakan mran Han, Ukrayna Devlet Bakan Vladimir Zelenskiy katlacak.

Zirvede, uluslararas kurumlar da üst düzeyde temsil edilecek. Birlemi Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Uluslararas Para Fonu (IMF) Bakan Kristalina Georgieva, Avrupa Merkez Bankas (ECB) Bakan Christine Lagarde, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Genel Sekreteri Roberto Azevedo, OPEC Genel Sekreteri Muhammed Sanusi Barkindo, Ekonomik birlii ve Kalknma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Davosta olacak.

Davosta Türkiyeyi, Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrak, Ticaret Bakan Ruhsar Pekcan ve Merkez Bankas Bakan Murat Uysal temsil edecek.

çavuolunun Ortadou ve Afrika Jeopolitik görünümü ve NATOnun gelecei, Albayrakn da, Küresel büyüme gündemini ekillendirmek balkl oturumda konumas bekleniyor.

Türkiyenin büyük firmalarnn üst düzey yöneticileri de Davos programlarn takip edecek. Akbank Genel Müdürü Hakan Binbagil, Doan Holding Yönetim Kurulu Bakan Begümhan Doan Faralyal, Arzuhan Doan Yalçnda, Hepsiburada Yönetim Kurulu Bakan Hanzade Doan Boyner, Sabanc Holding Üst Yöneticisi (CEO) Cenk Alper, hlas Holding Yönetim Kurulu Bakan Ahmet Mücahid Ören, Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent çakrolu, Limak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir, SOCAR Bakan ve TANAP Yönetim Kurulu Bakan Rövnag Abdullayev, Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan ve Cüneyd Zapsu gibi i insanlarnn Davosa katlmalar öngörülüyor.

Küresel ölçekte faaliyet gösteren çok uluslu büyük irketlerin temsilcileri de Davos Zirvesinde yer alacak. Apple, Google, Facebook, Microsoft, Huawei, Volkswagen, Siemens, UPS, Maersk, Engie, Renault, Airbus, Total, Eni, Bayer, Deutsche Bank, Henkel, Tata, Hitachi, Mitsubishi, Alibaba, Gazprom, Saudi Aramco, Novartis, Nestle, Barclays, HSBC, JP Morgan, Citi, IBM, Morgan Stanley, Coca-Cola, Pepsi, , Procter Gamble, Qualcomm, Soros, Carlyl, Goldman Sachs, Axa, Uber ve Walmart gibi önemli irketler toplantlara yüksek seviyede katlm gösterecek.

Davos, i dünyas için fikir alveriinde bulunmak ve network kurmak için önemli bir platform ortaya koyuyor. Bu çerçeve Davosta çok sayda kapal toplant ve görüme yaplyor.

- çevre ve iklim deiimi tartlacak

Davosun bu ylki toplantlarnda küresel iklim deiimi ve çevre konularna da arlk verilecek. WEFin yllk olarak yaynlad küresel risk raporuna göre, iklim ve çevre konular uzun vadede en acil riskler olarak nitelendiriliyor.

Artan scaklklarn ar ekonomik, sosyal ve çevresel sonuçlara neden olabilecei belirtilen raporda, aratrma tarihinde ilk defa uzun vadede iklim ve çevre konularnn en acil riskler olarak ön plana çkt vurgulanyor.

Raporda, 10 ylda karlalacak risk görünümünde ar hava koullar, iklim, doal afetler, biyoçeitlilik kayb ve insan nedeniyle ortaya çkabilecek çevresel felaketler ilk sralarda yer alyor. Bu konulara Davos toplantlarnda önem verilmesi bekleniyor.

klim aktivisti Greta Thunbergün de Davosa katlmas ve konuma yapmas öngörülüyor.

- Erdoann One Minute çk damga vurmutu

Davos toplantlar, dünya ekonomisine ilikin konularn tartld belli bal zirvelerden olsa da Türkiyede, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann 29 Ocak 2009da Babakan sfatyla katld zirvedeki One Minute (Bir Dakika) çk ile biliniyor.

Söz konusu toplantda dönemin srail Cumhurbakan imon Peresin Gazze saldrlarn merulatran sözleri ve diplomatik snrlar ihlal eden davran karsnda Erdoan, tepkisini göstermiti. Erdoann uluslararas kamuoyunda One Minute çk olarak hatrlanan tepkisi, Arap kamuoyu bata olmak üzere tüm dünyada yank uyandrmt.

Erdoann, Perese Sesinin benden çok yüksek çkmas bir suçluluk psikolojisinin gereidir. Öldürmeye gelince siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz. Plajlardaki çocuklar nasl öldürdüünüzü, nasl vurduunuzu çok iyi biliyorum sözleriyle verdii karlk ve Davos benim için bitmitir diyerek oturumu terk etmesi, uzun süre gündemde kalmt.

Ana Sayfaya Git